În ultima perioadă au fost înregistrate numeroase probleme cauzate de carnivore mari, îndeosebi exemplare de urşi, incidente de natură a pune în pericol sănătatea şi integritatea locuitorilor, precum şi un număr ridicat de pagube produse de aceste animale sălbatice în judeţ.

Au fost semnalate atacuri asupra locuitorilor, asupra animalelor domestic cât şi pagube în gospodării. Acestea s-au produs atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii, animalele sălbatice aparând şi în intravilanul localitaţilor. 

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ”Colonel Alexandru Enescu” Prahova, a efectuat peste 52 de intervenţii în numeroase oraşe (Buşteni, Breaza - Nistoreşti, Sinaia, Comarnic, Azuga, Slănic) şi comune prahovene (Măneciu -Cheia, Iordăcheanu, Telega, Şotrile, Valea Doftanei, Brebu, Bertea, Secăria).

Numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7 intervenţii pentru îndepărtarea urşilor sau eliberarea acestora din capcane.

Au fost constituite echipe mixte din reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, în colaborare cu reprezentaţi ai ocoalelor silvice şi Fondului Cinegetic, care patrulează în zonele în care au fost înregistrate incidente.

Aministaţiile locale prahovene şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la frecvenţa acestor incidente şi, împreună cu serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniu, monitorizează permanent aceste evenimente.

Recomandăm cetăţenilor prahoveni, cât şi turiştilor să se informeze şi să evite deplasările în păduri, zone împădurite, trasee montane nemarcate, din localităţile mai sus menţionate sau limitrofe acestora, iar în cazul în care acestea totuşi se efectuează, să ţină cont de recomandările specialiştilor.

În situaţia în care se observă prezenţa unor carnivore mari, cetăţenii sunt rugaţi să sune la numărul de urgenţă 112.