O buruiană numită Ambrozie este cauza tot mai multor alergii. Planta extrem de periculoasă poate provoca astm, eczeme şi dermatite, mai ales de la începutul lunii august şi până la sfârşitul lunii septembrie.Planta creşte pe terenurile neîngrijite, pe construcţii neterminate, spaţii verzi, grădini sau parcuri. Polenul provoacă iritatia ochilor, nas înfundat şi mâncărimi. Efectele alergiei pot fi ameliorate, dar nu vindecate complet.

Este si motivul pentru care expertii Comisiei Europene au declarat ambrozia “specie periculoasa pentru sanatate” si au pus-o pe o lista neagra.

Dacă la Bucureşti, Primăria Capitalei vrea s-o stârpească şi a luat decizia ca cei care nu-şi curăţă suprafeţele să primească amenzi usturătoare de până la 5.000 de lei, la Ploieşti, nimeni nu spune nimic despre buruiana care a devenit inamicul public numărul unu al României.

Cea mai bună dovadă o reprezintă Parcul Municipal Vest ale cărui alei sunt efectiv invadate de ambrozie. La orice pas, buruiana creşte nestingherită, iar dacă angajaţii parcului au mai tuns ierburile înalte, de ambrozie nu se atinge nimeni.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Manifestările la alergia la ambrozie pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Medicii va sfatuiesc sa mergeti la un control daca stranutati frecvent si daca va mananca nasul sau ochii. Cat despre ambrozie, trebuie sa stiti ca o singura planta ajunsa la maturitate poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte.