Angajaţii din toate penitenciarele din ţară protestează, începând de ieri, pe o durată nedeterminată, ca reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din sistemul penitenciar.

“Într-o primă etapă, începând cu data de 1 august 2017 (n.n., ieri), angajaţii din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate. Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi anul trecut, când un alt Guvern nu şi-a respectat promisiunile, activităţile din penitenciare vor fi, treptat, blocate. În fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acţiona în justiţie Guvernul României, în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitrescu.

Nici angajaţii din Penitenciarul Ploieşti  nu mai efectuează ore suplimentare faţă de ceea ce scrie în contractul colectiv de muncă, chiar dacă deficitul de personal este în această unitate de 30 la sută.  Sindicaliştii se gândesc şi la alte forme de protest- pichetarea în faţa penitenciarelor fiind una dintre acestea.

Aceeaşi situaţie este şi la Penitenciarul de Femei Târgşor.  Liderul sindicatului “Equitas”, Adrian Grigoroiu, avertizează: “Această unitate, în care sunt încarcerate aproximativ 700 de femei, funcţionează doar cu jumătate din personal, fără medic generalist, director economic, electrician şi instalator, precum şi cu echipamente vechi, neperformante şi uzate din punct de vedere moral şi tehnic, ca urmare, angajaţii din Penitenciarul Târgşor nu îşi mai pot desfăşura în condiţii normale activităţile curente. Prin vocea liderului Adrian Grigoroiu, angajaţii Penitenciarului Târgşor solicită Guvernului României să îşi îndrepte mai mult atenţia spre problemele reale şi care nu mai suportă amânare. Lipsa luminii naturale din birourile angajaţilor, numărul foarte mare de ore suplimentare, încărcarea cu suprasarcini a angajatilor (un angajat efectuează munca a 3-4 angajaţi), folosirea excesivă şi abuzivă a instituţiei “anexei la fişa postului” slăbesc randamentul angajaţilor făcându-i vulnerabili în faţa greşelilor, creând în acest fel premisele sancţionării disciplinare a acestora”.

În finalul comunicatului de presă al FSANP, se mai precizează: “Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de funcţii vacante în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferenţa fiind că personalul din penitenciare lucrează, în medie, 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută, în medie, câte 4 ani de pedeapsă”.