Scrutinul local parţial pentru alegerea primarilor în 49 de localităţi în care aceste funcţii au rămas vacante ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate se va desfăşura duminică, 11 iunie.

Alegerile parţiale vor fi organizate în cinci municipii - Moineşti ( judeţul Bacău), Craiova (judeţul Dolj), Târgu Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Roman (judeţul Neamţ), în nouă oraşe - Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi, precum şi în 35 de comune.

Agenţia News.ro prezintă candidaţii din câteva mari oraşe:

CRAIOVA (JUD. DOLJ)

Opt candidaţi s-au înscris în lupta electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie, când va fi desemnat noul primar al Craiovei, post rămas vacant după demisia Liei Oguţa Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. Dintre aceştia, doi candidează independent. Singura femeie din cursa electorală este Anişoara Stănculescu, desemnată drept candidat de către ALDE Dolj.

TÂRGU JIU (JUD. GORJ)

Social-democratul Aurel Popescu şi liberalul Marcel Romanescu se luptă pentru Primăria Târgu Jiu

Alegeri locale parţiale vor fi organizate duminică 11 iunie 2017 şi în municipiul Târgiu Jiu. Lupta electorală s-a dus între primarul interimar al oraşului, social democratul Aurel Popescu, el preluând mandatul de edil şef după demisia lui Florin Cîrciumaru care a preferat să meargă în Parlamentul României. Principalul contracandidat al lui Popescu este liberalul Marcel Romanescu pe care Popescu îl acuză că, în ultimele două zile de campanie, a împărţit în mai multe zone la municipiului Târgu Jiu mai multe ziare cu articole denigratoare la adresa sa.

Marcel Romanescu a fost deputat PDL în legislatura 2004-2008, el ocupând funcţia de preşedinte al PNL Târgu Jiu. A candidat şi la alegerile parlamentare din decembrie 2016 însă nu a prins un mandat în Camera Deputaţilor.

MOINEŞTI (JUD. BACĂU)

Locuitorii municipiului Moineşti vor merge, duminică, la urne pentru a-şi alege noul primar, în condiţiile în care localitatea a rămas fără edil de jumătate de an, după ce primarul care a câştigat alegerile în iunie anul trecut, Viorel Ilie, a fost ales senator de Bacău din partea ALDE. Cinci candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie pentru funcţia de primar al municipiului Moineşti.

Postul lăsat liber de noul parlamentar a fost preluat de către viceprimarul oraşului, Valentin Vieru, care a decis să candideze la funcţia de primar din partea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu. Fără a-şi face o campanie agresivă, Vieru se bazează pe voturile celor care i-au încredinţat mandatul, în iunie 2016, în special lui Viorel Ilie, reales pentru a treia oară în fruntea municipiului Moineşti.

LUPENI (JUD. HUNEDOARA)

Şase candidaţi au intrat în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Lupeni, din judeţul Hunedoara, în cadrul alegerilor locale parţiale care au loc 11 iunie. La Lupeni, postul de primar a rămas vacant după ce primarul ales în 2016, Cristian Resmeriţă, a fost ales senator.

ROMAN (JUD. NEAMŢ)

Patru candidaţi de la cele mai importante formaţiuni politice din România, respectiv PSD, PNL, USR şi PMP, au fost înscrişi în buletinele de vot pentru Primăria Roman la alegerile locale parţiale din 11 iunie.

Pe lângă actualul edil interimar Lucian Ovidiu Micu (PNL), găsit incompatibil de ANI, în cursa pentru cea de-a doua primărie din judeţul Neamţ s-a înscris şi fostul deputat PDL Marius Neculai, acum la PSD, care a fost scos de pe Colegiul Roman la alegerile generale din 2012 pentru a lăsa locul Elenei Udrea.

BĂICOI (JUD. PRAHOVA)

Oraşul prahovean Băicoi a rămas fără primar la sfârşitul anului trecut, când liberalul Ciprian Stătescu, ales la scrutinul din iunie, a fost condamnat definitiv cu suspendare pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat fiindcă i-a concesionat surorii sale un teren în oraş. Pentru ocuparea fotoliului de primar se întrec patru candidaţi, unul dintre ei fiind chiar Ciprian Stătescu.

Stătescu, fost primar timp de două mandate, vrea să revină pe fotoliul de primar, iar PNL îl susţine, deşi este în prezent cercetat într-un alt dosar penal în care procurorii îl acuză de abuz în serviciu.

Astfel, după ce a fost nevoit să renunţe la mandat din cauza unei condamnări, Ciprian Stătescu candidează din nou cu susţinerea PNL.

În noiembrie 2016, prefectul judeţului Prahova a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Ciprian Stătescu, în urma condamnării acestuia. După ce Stătescu şi-a depus din nou candidatura pentru alegerile de duminică, aceasta a fost contestată în instanţă de către PSD, iar în 23 mai Judecătoria Câmpina a respins contestaţia, Curtea de Apel Ploieşti menţinând definitiv decizia şi constatând astfel că Stătescu are dreptul de a candida.

Stătescu pare a avea electoratul său fidel pe care se bazează. De altfel, el a afirmat că a decis să candiedeze pentru că ”simte” susţinerea localnicilor pentru el.

În această campanie electorală Stătescu nu le face promisiuni concrete locuitorilor oraşului, ci vine în faţa lor cu sloganul ”Îndrăznesc, realizez”. Ciprian Stătescu şi-a criticat contracandidaţii spunând că aceştia ”îşi asumă” realizările sale din ultimi opt ani.

Stătescu se va înfrunta în această bătălie electorală cu doi foşti contracandidaţi, ambii cu funcţii în administraţia publică locală, respectiv social-democratul Marian State şi liberalul Marius Constantin de la ALDE,  dar şi cu o doamnă nou intrată în politică: Antonela Aldea, susţinută de PMP.

Aşadar, PSD îl susţine pentru Primăria Băicoi pe Marian Constantin State, de profesie inginer, care în prezent este consilier local cu atribuţii de viceprimar.

Marian State (PSD) merge în faţa  alegătorilor cu sloganul ”Profesionalism. Seriozitate. Devotament”, conform afişelor sale electrorale.

Foarte activ pe reţelele de socializare, candidatul PSD  promite locuitorilor oraşului de la drumuri, până la garduri pentru instituţiile publice şi parcuri.

Din partea ALDE candidează actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Marius Constantin, de profesie medic veterinar. Constantin are mai multe mandate de consilier local şi este un vechi adversar politic al fostului primar Ciprian State. În această campanie electorală Marius Constantin a încercat să îi convingă pe alegători prezentându-le realizările sale ca primar interimar al oraşului.

Nou intrată în politică, reprezentanta PMP Antonela Aldea a revenit la Băicoi după ce a făcut carieră în mediul privat şi timp de mai mulţi ani a lucrat pentru o foarte mare companie cu capital francez. Aldea, fost director de supermarket, în prezent antreprenor, a absolvit Institutul Diplomatic Român şi are un copil. Sloganul său electoral este ”E timpul să renaştem”, iar mesajul său pentru alegători este acela că ”merită un primar care să privească funcţia ca pe o datorie de onoare, de suflet, şi care sa doreasca sa se implice eficient in renasterea si dezvoltarea sa permanentă”.

BUŞTENI (JUD. PRAHOVA)

Funcţia de primar al oraşului Buşteni, de pe Valea Prahovei, a rămas vacantă după ce edilul reales anul trecut, Emanoil Savin, a renunţat la doctrina liberală şi la PNL şi s-a înscris în PSD, fiind ales senator al acestui partid. Pentru locul lăsat liber de către Savin au intrat în bătălia electorală opt candidaţi, dintre care şapte susţinuţi de formaţiuni politice, şi un independent.

Astfel, din partea PSD candidează Irinel Ghiţă, actual consilier local, director al Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni. Ghiţă, fost lider al PSD Buşteni înainte de înscrierea lui Emanoil Savin în partid, promite o centură ocolitoare pentru oraşul traversat de DN1, două pasaje pietonale pe sub drumul naţional, extinderea parcului de distracţii al domeniului schiabil Kalinderu, pubele subterane în zonele frecventate de urşi, dar şi asfaltarea drumului care duce din oraş către Gura Diham şi care este foarte circulat de către turişti.

Pentru Primăria Buşteni candidează şi şeful Serviciului de protecţie civilă din localitate, Gheorghe Haiduc, membru USR, care se bucură de foarte multă notorietate pe plan local şi nu numai, el conducând, printre altele, acţiunile Salvamont.

Haiduc nu a mai făcut până acum politică şi a decis să candideze spunând:  ”îmi place munca, îmi plac cei care munesc, am proiecte faine şi o experienţă de peste 33 de ani în administraţie”.

Gheorghe Haiduc vrea să construiască un centru medical de primiri urgenţe, să reabiliteze infrastructura turistică şi să înfiinţeze un birou în cadrul primăriei care să acorde consultanţă gratuită celor care vor să atragă fonduri europene.

Şeful Salvamont spune că dacă va fi ales primar va continua să meargă în acţiuni de salvare pe munte, alături de colegii săi salvamontişti.

PNL îl susţine pentru Primăria Buşteni pe Virgiliu Cristian Achim, consilier local care lucrează la un ziar din oraş. Achim spune despre sine, în afişul electoral, că este unul ”dintre cetăţeni, pentru cetăţeni”.

Din partea PMP candidează Valentin Codescu, inginer care proiectează mobilă şi provine din mediul antreprenorial. Codescu este fiul unui fost primar al oraşului şi este consilier local, el promiţând alegătorilor: ”Împreună schimbăm Buşteniul”.

Tot consilier local este şi candidatul Partidului Ecologist Român, Mihai Mircea Totpal. Fost director de agenţie de turism şi jurnalist, Totpal spune că este ”buştenar 100%” şi că vrea să transforme staţiunea în ”capitala alpinismului românesc, a tinerilor şi turismului montan”.

Din partea Partidului România Mare candidează pentru Primăîria Buşlteni Andronel Toma, cu sloganul ”Împreună pentru Buşteni”, slogan identic cu cel folosit pe unele afişe electorale şi de către candidatul PSD.

ALDE îl susţine pentru Primăria Buşteni pe Laurenţiu Mircea Corbu.

Independentul care candidează pentru funcţia de primar al acestui oraş este Dan Anghel, lider de sindicat.

În oraşul Buşteni vor fi amenajate opt secţii de votare pentru scrutinul de duminică.

RÂŞNOV (JUD. BRAŞOV)

Trei candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Râşnov la alegerile parţiale din 11 iunie: liberalul Liviu Butnariu, Daniel Diaconu (PER susţinut de ALDE şi PSD) şi independentul Marius Lungu.

Fotoliul de primar din oraşul Râşnov a rămas vacant după ce liberalul Adrian Veştea, care obţinuse un al treilea mandat, a demisionat după ce a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

În Râşnov, vor fi amenajate zece secţii de votare pentru cei 14.620 de alegători cu drept de vot.

Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7. Până la ora 18 trebuie îndepărate toate materialele de propagandă electorală din interiorul şi de pe clădirile în care se află amplasate secţiile de votare.

Potrivit articolului 74 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei locale, ”cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală; b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe (..