Aproape 90 de blocuri de locuinţe au fost incluse de Guvern în Programul de acţiuni pe anul 2017 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Potrivit unei informări a Executivului, programul cuprinde, anul acesta 87 de clădiri, dintre care 78 de renominalizate din programul de acţiuni pe anul 2016 şi nouă clădiri nominalizate de Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Pentru 34 dintre aceste clădiri vor fi executate lucrări de intervenţie, iar între acestea se numără blocul A6 de pe strada Schelelor, din municipiul Câmpina. Şi anul trecut el a fost prins pe listă, pentru finanţare, dar lucrările nu au putu începe aici deoarece nu toţi proprietarii şi-au exprimat acordul în acest sens. Imobilul, construit în 1965, are parter şi 10 etaje, cu un total de 176 de apartamente.

Pentru celelalte blocuri sunt prevăzute fonduri în vederea proiectării lucrărilor de intervenţie. Şi pe această listă regăsim şapte clădiri de locuinţe din Ploieşti (Aleea Brebenei nr. 1, bloc 2 // Şos. Nordului nr. 3, bloc 4 // Şos. Nordului nr. 5, bloc 11 // Şos. Nordului nr. 7, bloc 12 // Str.Târnava nr. 4, bloc A4 // Str.Târnava nr. 4, bloc A5 // Str.Târnava bloc A2) şi trei din Câmpina (Str. Mihai Eminescu nr. 6 // Str. Mihai Eminescu nr. 8 // Str. Mihai Eminescu nr. 10).

Programul este elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în baza propunerilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi ale consiliilor judeţene, avizate de Comitetul Municipiului Bucureşti, respectiv de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi, ulterior, de Comisia Naţională de Inginerie Seismică.

Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare se asigură din bugetul Ministerului Dezvoltării, în limita alocaţiilor aprobate anual prin Legea bugetului de stat. În 2017, suma direcţionată către acest program se ridică la 25 de milioane de lei.