Câteva mii de salariaţi din direcţiile de finanţe publice au declanşat un protest spontan, luni dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării, iar protestul s-a extins rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, potrivit liderului Sed Lex, Vasile Marica.

Angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe şi au organizat o acţiune de protest sub forma ”excesului de zel”, astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră sunt controlate amănunţit. În multe oraşe, activitatea administraţiilor finanţelor publice este blocată în totalitate, angajaţii protestând fie în holurile instituţiilor, fie în faţa sediilor acestora. De asemenea, câteva sute de salariaţi protestează în faţa Ministerului Finanţelor. Şi angajaţii direcţiilor de taxe şi impozite din primăriile sectoarelor 2, 3, 4, 6 şi din Ploieşti au oprit lucrul, în semn de solidaritate cu salariaţii din Finanţe


Şi la Ploieşti salariaţii sunt în grevă spontană. Nu se lucrează cu publicul, iar angajaţii au ieşit în stradă. Aceştia sunt nemulţumiţi din cauza unor prevederi din Legea salarizării, despre care susţin că le diminuează salariile.

Regionala Ploieşti cuprinde judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi. Nicăieri nu se lucrează cu publicul.

„Nouă ni se măreşte planul mereu, dar acum vor să ne scadă salariile cu 25%. Pentru că asta se va întâmpla cu salariile, în unele cazuri, potrivit proiectului Legii salarizării. Se taie salariile tocmai celor de la care se aşteaptă încasări  din  ce în ce mai mari. În campanie nu s-a pomenit nimic despre tăieri de salarii, a fost condamnat PDL-ul pentru că a făcut aşa ceva, o măsură catalogată drept o crimă. Acum, noi suntem vizaţi de tăieri de salarii, în timp ce planul de colectare se măreşte, iar volumul de muncă este de asemenea în creştere,  având în vedere că sunt 300 de posturi blocate, deci sarcinile sunt preluate tot de noi”, a declarat, pentru Telegrama, Aurel Fănică, liderul de sindicat SED LEX Prahova.

Potrivit acestuia, protestul de luni a fost declanşat spontan şi este pe termen nedeterminat.