Ministerul Transporturilor a revocat întreg Consiliul de Administraţie al Tarom, în contextul conflictului dintre membrii acestei structuri de conducere şi CEO-ul companiei, Christian Edouard Heinzmann. Noul Consiliu de Administraţie numit de Ministerul Transporturilor este alcătuit din Dante Stein - consilier al primului ministru, Manuel Donescu -secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, Florin Luca - consultant strategie bancară, Bogdan Speteanu - director general BCR Leasing şi Răzvan Filipescu - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Totul a pornit încă de la numirea unui belgian, Christian Heinzman în funcţia de director executiv al companiei. Acesta a fost numit în noiembrie 2012, cu un mandat de 4 ani şi bunele sale intenţii pentru eficientizarea companiei s-au lovit de interesele membrilor din Consiliul de Administraţie, numiţi pe criterii politice şi pe cumetrii. În loc să le permită să căpuşeze mai departe societatea, să vândă aeronavele la preţuri de nimic, Heinzman şi-a văzut de treabă şi a tăiat în carne vie. A fost o luptă surdă, mebrii CA-ului încercând apoi să-i taie toate pârghiile de decizie. Belgianul şi-a găsit însă aliaţi chiar în sindicate care la rându-le au reclamat numeroasele abuzuri ale CA-ului.

Rezultatele nu au încetat să apară, chiar dacă după aplicarea unor măsuri dureroase prin concedieri de personal nerentabil. Astfel, în prima jumătate a acestui an, situaţia financiar-economică a companiei Tarom s-a îmbunătăţit cu 34%, cu un plus de profit de 38 de milioane de lei faţă de planul prevăzut şi o creştere cu 45% a bugetului anual al companiei. Au fost măsuri de bun simţ, energice care au dus la această creştere, însă acest lucru nu a contat pentru „şmecherii“, din CA, care i-au scurtat belgianului mandatul, ca să scape mai repede de el şi să-şi vadă liniştiţi de scopul probabil de a falimenta compania pentru a putea fi cumpărată la un preţ de nimic. Heinzman îşi va termina mandatul pe data de 19 noiembrie, după un an în care a înregistrat rezultate remarcabile, reducând cu 64 de milioane de lei, pierderile anuale.

Venirea Ramonei Mănescu la conducerea Ministerului Transporturilor nu a picat bine celor din CA-ul Tarom, după ce aceasta le-a cerut prelungirea mandatului lui Heinzman, lucru pe care aceştia l-au refuzat. Au urmat două demisii de operetă din CA a unor membrii importanţi iar acum ministerul a luat măsura cea mai dură şi a revocat întregul consiliu.

„Revocarea tututor membrilor CA s-a făcut, deoarece au încălcat statutul şi mandatul când au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an (...) Se consideră că afirmaţiile din presă membrilor CA au adus grave prejudicii imaginii companiei“, a precizat Teodora Trandafir, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

În prima şedinţă a CA va fi ales şi noul preşedinte al Consiliului de Administraţie dintre cei cinci noi membri.

Interesant este că majoritatea membrilor CA sunt oameni de afaceri care în presa centrală sunt categorisiţi de „succes“, persoane care sunt membrii în consilii de administraţie ale unor bănci, companii, sunt acţionari la diverse firme şi totuşi  au avut timp să faulteze şi activitatea managerului de la Tarom.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că ministerul a propus noului CA al Tarom să analizeze în perioada următoare activitatea preşedintelui executiv al Tarom, Christian Heinzmann şi modul în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile.

„Ministerul Transporturilor nu are nici o poziţie pro nici una contra asupra mandatului domnului Heinzmann. Se va face o evaluare de către noul CA, iar obiectivul este ca Tarom să intre în parametri normali“, a adăugat Trandafir.