Ucraina interzice importul de carne de pui din judeţul Prahova, din cauza unor cazuri de gripă aviară, conform unei scrisori transmisă ambasadei României la Kiev, publicată pe site-ul Ministerului Economiei.

Inspecţia Veterinară de Stat a Ucrainei informează că, având în vedere notificarea Oficiului Internaţional de Epizootii privind înregistrarea pe teritoriul Judeţului Prahova, România, a unor cazuri de gripă aviară, s-a decis interzicerea importurilor din România/judeţul Prahova de păsări, carne de pasăre şi preparate din aceasta', informează Ministerul Economiei.

Măsura vine în completarea deciziei prin care se interzic importurile similare din judeţul Tulcea.

În data de 10 ianuarie, o suspiciune de gripă aviară a apărut în gospodăria primarului comunei Albeşti Paleologu din judeţul Prahova, autorităţile luând măsuri pentru confirmarea bolii şi sacrificarea păsărilor domestice şi sălbatice din curtea în cauză.

O zi mai târziu, suspiciunea a fost confirmată de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, autorităţile dispunând măsuri pentru combaterea bolii.

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti — Laboratorul Naţional de Referinţă a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8, din comuna Tomşani, sat Loloiasca, în gospodăria lui Marian Panait, primar al comunei Albeşti Paleologu.

În acest context, DSVSA a întocmit un plan de măsuri pentru combaterea bolii, fiind stabilită o zonă de protecţie de 3 km în jurul focarului şi o zonă de supraveghere de 10 km. De asemenea, boala a fost declarată la Primăria Tomşani, iar autorităţile vor efectua inspecţii în exploataţiile cu păsări din zona de protecţie şi zona de supraveghere.

Totodată, autorităţile interzic organizarea pe teritoriul localităţilor din zonele de protecţie şi supraveghere de târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice, au fost notificate toate exploataţiile comerciale de păsări din judeţul Prahova, dar şi administratorii celor 43 fonduri de vânătoare din judeţ.

Conform măsurilor dispuse, toate cazurile de îmbolnăvire şi mortalităţi înregistrate la păsările din orice specie din curţile proprii vor fi anunţate în regim de urgenţă medicului veterinar de liberă practică împuternicit din localităţile cuprinse în zona de protecţie şi supraveghere, iar cadavrele de păsări descoperite în locuri publice vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Autorităţile din Prahova au notificat şi DSVSA din judeţele limitrofe, respectiv Braşov, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa şi Ilfov cu privire la această situaţie.