În 31 de judeţe din ţară se va institui, vineri dimineaţă, cod galben de polei, favorizat de precipitaţiile mixte moderate cantitativ, iar la munte vor fi intensificări ale vântului şi ninsori viscolite, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Codul galben de polei va fi valabil de vineri, de la ora 5, până sâmbătă, la ora 12.

Judeţele afectate de codul galben sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Harghita, Braşov, Argeş, Olt, Covasna, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

Astfel, de vineri dimineaţă până sâmbătă la prânz, vor fi precipitaţii mixte asociate cu polei în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în nord-vest şi la munte cantităţile vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat.

În judeţul Caraş-Severin, la peste 1.800 de metri altitudine, vor fi intensificări ale vântului, care la rafală vor depăşi viteze de 90-100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

În prima parte a zilei de vineri, poleiul va fi semnalat în Banat şi Crişana, iar după-amiază, în Transilvania şi nordul Moldovei.

De asemenea, poleiul se va depune şi în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova, în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, când va fi semnalat şi în restul teritoriului.

La munte, vor fi ninsori moderate cantitativ şi temporar viscolite. În noaptea de vineri spre sâmbătă, ninsorile se vor extinde în regiunile intracarpatice. Aici, vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului, iar rafalele vor ajunge la 70-80 de kilometri pe oră.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră şi trecător peste 70 de kilometri pe oră şi în regiunile vestice în cursul zilei de vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit meteorologilor.

ANM transmite şi o informare meteorologică, potrivit căreia, de joi, ora 13, până vineri, la ora 5, la munte vântul va avea intensificări cu viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar pe creste, rafalele vor depăşi temporar 80 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada.

În regiunile sud-estice, sudice şi centrale, vântul va sufla cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră.

Va ninge în general slab cantitativ în după-amiaza zilei de joi, în zonele de munte şi local în regiunele intracarpatice.