Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Prahova au confirmat, miercuri, existenţa unui focar de gripă aviară, după ce în gospodăria primarului din comuna Albeşti Paleologu mai multe părăsi au murit săptămâna trecută, iar analizele preliminare au indicat prezenţa unor anticorpi pentru tulpina H5.

Directia Sanitara si pentru Siguranta Alimentelor Prahova a anuntat miercuri ca a fost confirmat focarul de gripa aviara din curtea primarului din comuna Albesti, scrie news.ro.

”În data de 11.01.2017, s-a confirmat focarul de gripa aviara din comuna Tomsani, sat Loloiasca în gospodaria domnului Panait Marian, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti  – Laborator National de Referinta pentru gripa aviara, tulpina H5N8, pe proba de organe transmisa de catre LSVSA Prahova, recoltate de la o gasca domestica”, se arata într-un comunicat al DSVSA Prahova.

Autoritatile au luat mai multe masuri pentru a preveni raspandirea bolii. Astfel, miercuri au fost omorate 15 pasari domestice din gospodaria primarului, precum si 20 de pasari salbatice, crescute în aceeasi curte.

Totodata, a fost stabilita o zona de protectie de trei kilometri în jurul focarului, inclusa într-o zona de supraveghere de zece kilometri, reprezentantii DSVSA spunand ca vor fi facute inspectii în toate exploatatiile de pasari.

DSVSA mai cere ca toate pasarile din localitate sa fie închise în adaposturi, ca sa nu intre în contact cu cele salbatice, si ca toate îmbolnavirile sau decesele sa fie raportate.

De asemenea, autoritatile solicita ca toate cadavrele de pasari descoperite în locuri publice sa fie anuntate medicului veterinar.

În plus, targurile sau expozitiile de animale au fost interzise în localitatile aflate în zonele de protectie sau de supraveghere pana la clarificarea situatiei epidemiologice.

Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, cazul a ajuns în atentia autoritatilor dupa ce în perioada 3 – 5 ianuarie în gospodaria primarului comunei Albesti Paleologu, Marian Panait, situata în satul Loloiasca din comuna Tomsani, au murit sase gaste si gaini.

În 5 ianuarie, cadavrul uneia dintre pasari a fost dus la analize, iar rezultatele preliminare au indicat existenta anticorpilor pentru tulpina H5.