Este risc mare de avalanşă în masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri, în timp la altitudini mai mici riscul este ”însemnat”, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate la Bâlea Lac.

De sâmbătă, de la ora 20.00, până duminică la aceeaşi oră, riscul de producere de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri este mare, potrivit ANM. 

”În partea superioară, stratul de zăpadă pulver, uşoară şi fără coeziune va mai creşte, atingând circa 40-50 cm. Datorită intensificărilor de vânt în zonele adăpostite şi pe văi sunt acumulări însemnate de zăpadă şi sunt formate troiene. Stratul nou depus este instabil, fără coeziune la stratul mai vechi, iar temperaturile extrem de scăzute vor menţine această stare a zăpezii, încetinind transformarea cristalelor. În aceste condiţii se pot declanşa atât avalanşe spontane, cât şi la supraîncărcări slabe, pe numeroase pante suficient de înclinate”, arată ANM.

De asemenea, la altitudini sub 1.800 de metri, riscul producerii de avalanşe în Făgăraş şi Bucegi este ”însemnat”.

Potrivit ANM, în ultimele 24 de ore, cerul a fost acoperit şi a nins în întreaga zonă montană, în general slab, însă la Bâlea Lac stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate.

”Cantităţile de apă au depăşit doar izolat 10 l/mp (la Bâlea-Lac). Vântul a suflat moderat, cu intensificări până la tare în zonele înalte (cu rafale de până la 80 km/h) viscolind şi troienind ninsoarea. Stratul de zăpadă a crescut cu până la 7 cm în zona monitorizată, dar, datorită vântului, a şi diminuat la unele staţii. La ora 14.00, stratul de zăpadă măsura 167 cm la Bâlea-Lac, 50 cm la Fundata, 45 cm la Predeal, 31 cm la Sinaia şi 26 cm la Vârfu Omu. În zonele adăpostite şi pe văi sunt depozite însemnate de zăpadă şi sunt formate troiene”, se arată într-un buletin al ANM.

În următoarele ore, până duminică seară, vremea va fi geroasă, iar cerul va fi mai mult noros şi va continua să ningă, mai însemnat în a doua jumătate a intervalului.

Cantităţile de apă vor putea depăşi 10 litri pe metru pătrat şi se va depune un strat de zăpadă proaspătă de 15 - 20 de centimetri, conform sursei citate.

De asemenea, meteorologii spun că vântul va sufla în general moderat, cu intensificări susţinute pe crestele montane, de peste 80 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada.

Local va fi ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură, iar la peste 1.800 de metri, temperaturile minime vor fi cuprinse între -26 şi -22 de grade Celsius. La peste 2.500 de metri, rafalele de vânt pot atinge 80 - 90 de kilometri pe oră.