Peste cinci tone de articole pirotehnice au fost ridicate de poliţiştii din Prahova, în urma mai multor percheziţii făcute în Bucureşti şi în zece judeţe, două persoane fiind reţinute în acest caz.

Poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova şi luptători SAS, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română, au făcut, joi, 29 de percheziţii la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Bihor, Cluj, Harghita, Iaşi, Ilfov, Mureş, Satu Mare, Sibiu şi Vaslui.

Persoanele în cauză sunt bănuite de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept şi contrabandă calificată.

Din cercetări a reieşit că, în perioada noiembrie-decembrie, mai multe persoane ar fi importat, fără îndeplinirea obligaţiilor legale, materiale pirotehnice din categoriile F1-F4, pe care le-ar fi comercializat unor în ţară.

În urma descinderilor, au fost descoperite aproape 5,2 tone de articole pirotehnice, care au fost indisponibilizate, fiind depuse într-un depozit autorizat. De asemenea, poliţiştii au ridicat 4.800 de lei şi 330 de euro.

În acest caz au fost puse în aplicare cinci mandate de aducere, două dintre persoanele depistate fiind reţinute de poliţişti. Acestea au fost duse în arestul IPJ Prahova, urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Într-un alt caz, poliţiştii din Prahova au descoperit, în urma unor percheziţii făcute la locuinţe în oraşul Vălenii de Munte şi în comuna Predealul Sărari, 150 de kilograme de articole pirotehnice deţinute ilegal, precm şi mai multe arme albe şi un pistol letal deţinut fără autorizaţie, două persoane fiind duse la audieri.

Conform anchetatorilor, persoanele în cauză ar fi comercializat fără drept articole pirotehnice, pe care le-ar fi achiziţionat anterior din centre comerciale din Bucureşti şi Braşov.

În urma descinderilor, poliţiştii au descoperit aproximativ 150 de kilograme de articole pirotehnice categoria F2, precum şi arme albe, respectiv sabii şi  cuţite, dar şi o armă de foc letală şi muniţie deţinute fără drept. Acestea au fost ridicate în vedere continuării cercetărilor.

Două persoane au fost duse pentru a fi audiate la sediul Poliţiei în baza unor mandate de aducere, în urma anchetei una dintre acestea fiind reţinută. În cursul zilei de vineri suspectul va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii continuă cercetările pentru infracţiunile de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi orice operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice.