Comisia Europeană a aprobat fazarea a 19 proiecte de infrastructură din România, pentru utilizarea a 1,3 miliarde euro din fonduri europene, potrivit unui comunicat publicat joi. 

Printre acestea se numără şi Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din Prahova

Pentru perioada 2007-2013, Comisia Europeană a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport, dar a avertizat, în vara acestui an, asupra faptului că autorităţile din România nu au reuşit să trimită la Bruxelles toate documentele necesare pentru a putea primi bani europeni.

Decizia de fazare se poate lua în cazul unui proiect de mare valoare, precum cele din infrastructură. Programul este împărţit în două faze, prima finanţată din exerciţiul bugetar 2007-2013, iar a doua din bugetul 2014-2020.

Comisarul european Corina Creţu a subliniat că, prin aceste decizii de eşalonare, România are mai multe şanse să utilizeze fondurile europene alocate şi neutilizate de 1,3 miliarde euro.  

Printre proiectele de infrastructură de transport avute în vedere sunt reabilitarea podurilor feroviare situate în Borcea şi Cernavodă, pe secţiunea Bucureşti-Constanţa.

Prin acest proiect, se estimează sporirea vitezei de circulaţie maximă la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă. În plus, este vizată reabilitarea Drumului Naţional 56 (DN56), Craiova-Calafat, lung de 85 de kilometri.

Fondurile vor fi folosite şi pentru creşterea eficienţei energetice prin reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Oradea, în scopul conformării la legislaţia de mediu.

Totodată, este vizată retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău, în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei energetice.

Alte 15 proiecte aprobate vizează extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în 15 judeţe. 

”Cele 15 proiecte de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Astfel, captarea de apă va fi îmbunătăţită, reţeaua şi instalaţiile de pompare vor fi reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate vor intra în categoria nou-construite sau îmbunătăţite”, se arată în comunicat.