Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar le-a solicitat procurorilor DNA care instrumentează dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă o confruntare cu fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi cu omul de afaceri Horaţiu Berdilă, martori în dosar, iar procurorii anticorupţie au acceptat cererea cu privire la o astfel de confruntare

Sorin Blejnar a cerut să se confrunte, în faţa anchetatorilor, cu cei doi martori din dosarul său, care au dat declaraţii împotriva sa, reiese din încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti prin care această instanţă a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele fostului preşedinte al ANAF în dosarul de trafic de influenţă. Procurorii DNA au fost de acord cu solicitarea lui Blejnar.

”Între inculpat ... şi martorii ... şi ... va avea loc o confruntare (solicitată de inculpat şi încuviinţată de către organul de urmărire penală), care va putea lămuri aspectele referitoare la prezenţa numitului ... la întâlnirea din biroul preşedintelui ANAF- inculpatul... De asemenea, confruntarea poate lămuri şi alte aspecte care ţin de credibilitatea (sau de lipsa de credibilitate, conform susţinerilor apărării) celor doi martori", se arată în documentul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, procurorul DNA care a susţinut în cadrul şedinţei de judecată punctul de vedere al anchetatorilor a afirmat că presupusele contradicţii dintre diverse declaraţii şi probe de la dosar vor fi lămurite în cadrul acestei confruntări.

”Cu privire la contradicţiile care se susţine că ar exista între declaraţiile martorilor denunţători din prezenta cauză, (reprezentantul Ministerului Public  n.r.) învederează că acestea nu sunt esenţiale şi în orice împrejurare vor fi lămurite cu prilejul confruntărilor pe care se intenţionează a se efectua în cel mai scurt timp între inculpat şi respectivii martori denunţători”, menţionează documentul citat.

Fostul vicepreşedinte PDL Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, care controlează compania Romsys, au depus în faţa procurorilor DNA Ploieşti mărturie împotriva lui Sorin Blejnar, în dosarul în care acesta este suspectat că a primit trei milioane de euro în schimbul intervenţiei sale în favoarea companiei Romsys.

Blejnar a susţinut, în faţa judecătorilor care au decis arestarea sa preventivă, că este nevinovat, spunând că nu îl cunoaşte pe Berdilă, fapt infirmat de însuşi Berdilă şi de către alţi martori din dosar.

Miercuri, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia fostului preşedinte al ANAF Sorin Blejnar la prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive în dosarul în care acesta este urmărit de DNA pentru trafic de influenţă.l Soluţia instanţei este definitivă, astfel încât Blejnar rămâne în arest până pe 6 ianuarie 2017, inclusiv..

Blejnar a fost arestat preventiv în 8 noiembrie, de către magistraţii Tribunalului Prahova, după câteva ore de deliberări, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, în 2011, în favoarea unei firme pentru ca aceasta să câştige contracte cu ANAF. Sorin Blejnar este suspectat că a primit 20 la sută din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei. Ulterior, Curtea de Apel Ploieşti a confirmat mandatul de arestare, respingând contestaţia fostului şefal ANAF.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociaţi sunt cu precădere cetăţeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la o societate în favoarea căreia a intervenit pentru ca aceasta să câştige două contracte cu ANAF.

Procurorii DNA, care îl acuză pe Sorin Blejnar de trafic de influenţă susţin că, după ce a primit de la firma care a încheiat două contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentând peste 20 la sută din valoarea celor două contracte, el a folosit firmele fantomă care au făcut tranzacţii de tip evazionist, pentru a scoate banii din bancă.

Documentul citat precizează că fostul preşedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firmă să primească, în octombrie 2011, două contracte cu instituţia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei şi un contract cuvaloarea de 28.066.780 lei din care fostul şef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.

Banii ar fi fost viraţi prin intermediul unei firme subcontractoare către o societate de tip fantomă.