Ziua de 1 Decembrie, la Buşteni, a fost marcată într-un mod semnificativ, cu totul special, la Buşteni.

Trenul Regal a oprit pentru prima dată la peronul gării din localitate. Principesa Margareta şi Principele Radu au fost întâmpinaţi pe covorul roşu, în cadrul unei ceremonii festive, de către Emanoil Savin. Cu acest prilej, alteţele lor au fost primite, potrivit tradiţiei, cu pâine şi sare şi cu buchete de trandafiri în culorile tricolorului.

Familia Regală a vizitat Monumentul ”Ultima Grenadă” al Caporalului Muşat, o construcţie simbol a cinstirii eroismului ostaşilor români, situată în faţa gării din Buşteni. Acest ansamblu monumental a fost inaugurat astăzi şi a fost reabilitat prin Programul Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană, iar statuia Caporalului Muşat a fost restaurată cu fondurile proprii  ale  Primăriei Buşteni. Au fost restaurate şi cele două efigii din bronz care îi reprezintă pe Regina Maria a României şi pe Regele Ferdinand I.  

Alteţele lor regale au fost însoţite apoi de către primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin până la Braşov. Acesta a fost invitat, împreună cu soţia sa, să le fie alături într-o scurtă călătorie cu trenul regal.

În cuvântul său, Emanoil Savin a subliniat următoarele: ”La acest moment aniversar, recunoştinţa şi respectul nostru se îndreaptă spre toţi românii care, cu sufletul, cu braţul înarmat sau cu mintea, au făcut posibilă Marea Unire.(…) Pe mine, ca cetăţean şi primar al oraşului Buşteni, ziua de 1 Decembrie mă face să mă simt mândru că sunt român, că aparţin României. Am convingerea că Ziua Naţională este un prilej de mândrie patriotică pentru noi toţi! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”