O petiţie iniţiată de social democraţi începe să devină virală pe reţelele de socializare. Peste 6000 de persoane au semnat petiţia care cere ieftinirea medicamentelor cu 35%.

"Guvernul Cioloş a amânat deja, în iunie, o decizie care ar fi ieftinit cu 35% medicamente importante pentru zeci de mii de bolnavi. Ministrul Sănătăţii intenţionează să amâne din nou decizia.

Semnează petiţia dacă vrei ca de la 1 noiembrie  preţul la medicamentele originale, pentru care expiră patentul şi trec în categoria medicamentelor generice, să scadă cu 35%. 

De ce să semnezi? 

Conform unui Ordin al Ministrului Sănătăţii emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea preţurilor medicamentelor originale la preţul medicamentelor generice echivalente.

Prin această măsură, preţul medicamentelor originale care îşi pierd patentul ar trebui să scadă cu 35%.

Pentru a ne da seama ce înseamnă acest lucru este suficient să spunem că românii cheltuiesc anual 4,2 miliarde lei pe generice şi 9,8 miliarde lei pe originale. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătăţii a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus.

Ce înseamnă această amânare pentru bolnavi? 

  • Preţuri mai mari la medicamentele de calitate de care au nevoie.

  • Pentru românii care plătesc taxe şi impozite înseamnă 400 MILIOANE EURO în plus din bugetul CNAS. Adică peste 20 de euro din buzunarul fiecărui român.

  • Cel care pierde este pacientul român care a scos din buzunar diferenţa de 35% pentru medicamentele originale fără patent ce i-au fost prescrise de către medic – el neavând competenţa medicală de a  „opta” pentru un alt produs. Un alt pierzător este statul român care „compensează” preţuri mai mari la medicamentele originale.

Ce înseamnă această amânare pentru marii producători străini de medicamente? 

  • Profituri grase pe spatele bolnavilor;  

  • România ar continua să rămână o piaţă nereglementată, în care marii producători fac jocurile;

  • Ţara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană ar continua să plătească preţuri uriaşe pentru medicamente importante pentru pacienţi.

Împreună cu TINE PSD poate pune capăt acestor jocuri. Să ne asigurăm că bolnavii nu plătesc din buzunarul lor profiturile grase ale unor producători străini care câştigă profituri uriaşe pe piaţa din România.", scriu autorii petiţiei

http://www.petitieonline.com/semneaza_petitia_psd