Vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat luni că a fost luată decizia ca Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) să nu fie descentralizată, urmând ca în privinţa Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să se discute posibilitatea transferării activităţii de colectare de dosare şi plăţi efective.
"În ceea ce priveşte ANOFM, decizia noastră este să nu se descentralizeze, iar în ceea ce priveşte Agenţia de Prestaţii Sociale, vom avea mâine şi poimâine o discuţie cu doamna ministru Câmpeanu să vedem dacă putem descentraliza activitatea de colectare de dosare şi de plăţi efective, să treacă sub autoritatea consiliului judeţean, având în vedere că cea mai mare parte din munca efectivă o fac primarii, prin anchetele sociale şi prin dispoziţia de punere în plată. Practic, primarii au cea mai mare responsabilitate aici, pentru că ancheta socială o face primăria prin angajaţii primăriei. Din păcate, nu sunt suficienţi angajaţi în primărie şi cel care face o anchetă socială nu face numai asta în primărie iar dispoziţia efectivă de punere în plată, care mişcă tot procesul, o face primarul. Dorinţa lor a fost ca această activitate să treacă la consiliul judeţean, pentru că discută mult mai bine primăria cu consiliul judeţean", a spus Dragnea, după ce le-a prezentat grupurilor parlamentare reunite ale USL sinteza legii privind descentralizarea.
El a arătat că a discutat cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în privinţa ANPIS, punctând că s-ar putea găsi argumente serioase pentru a transfera activitatea de colectare de dosare şi plăţi efective, păstrând la nivelul ministerului activitatea de inspecţie socială.
Dragnea a subliniat că deciziile avansate nu reprezintă o formulă de compromis.
În privinţa descentralizării porturilor, Dragnea a arătat că s-a convenit ca terenurile pe care se află acestea să treacă în proprietatea consiliilor locale iar instalaţiile şi utilajele — în administrarea acestora.
Ministrul a precizat că vor exista discuţii cu fiecare judeţ despre acest subiect.
"Principiul pe care l-am urmărit în tot acest proces de descentralizare este ca orice activ să fie trecut în proprietatea localităţilor, nu a judeţului, iar acolo unde o localitate nu doreşte să primească în proprietate sau consideră că ar fi mai bine la consiliu, să treacă la consiliul judeţean, deci regula este aceasta şi pot să apară şi excepţii, pentru că sunt câteva porturi în localităţi foarte mici", a precizat Dragnea.
El a arătat că marţi proiectul privind descentralizarea va fi trimis parlamentarilor, care pot face propuneri în acest caz până la sfârşitul săptămânii