Primarul comunei prahovene Floreşti, Eugen David, şi soţia acestuia, Simona David, consilier judeţean din partea PNL, au fost puşi sub control judiciar în dosarul privind obţinerea abuzivă de fonduri publice. Cei doi fuseseră iniţial reţinuţi în urma unor percheziţii. Tribunalul Prahova a respins însă propunerea de arestare preventivă şi a dispus cercetarea lor în stare de libertate sub control judiciar.

 Decizia nu este definitivă, putând fi contestată. De asemenea, procurorii au plasat sub control judiciar alte patru persoane reţinute de poliţişti în acelaşi dosar.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova au efectuat, marţi, 29 de percheziţii la adrese din Prahova şi Braşov la persoane bănuite de abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul calculat în acest dosar depăşind şase milioane de lei. Percheziţiile au vizat inclusiv Primăria Floreşti şi domiciliul soţilor David.

Potrivit unui comunicat al IJP Prahova, din cercetări a reieşit că persoanele bănuite ar fi beneficiat abuziv de fonduri publice, sumele obţinute fiind transferate într-un circuit comercial fictiv. Ulterior, banii erau retraşi numerar şi introduşi în circuitul civil, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceste plăţi nelegale fiind de peste 3.200.000 de lei.

Totodată, una dintre persoanele vizate este bănuită că ar fi acordat în 207 cazuri plăţi cu titlu de ajutoare de urgenţă fără a fi întocmit documentaţia aferentă. De asemenea, prin contracte întocmite abuziv, aceasta a trecut mai multe bunuri în patrimoniul societăţilor pe care le controla, cauzând un prejudiciu de peste 770.000 lei.

Conform documentului citat, în perioada 2010 — 2015, cei bănuiţi în cauză ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.

"În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, ar fi efectuat operaţiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea şi declararea la autorităţile fiscale de facturi, avize şi borderouri, în care erau înscrise operaţiuni comerciale care în realitate nu aveau loc. Prin acest fapt, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 2.200.000 de lei. Sumele rulate prin circuitul fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor se ridică la aproape 4.800.000 de lei", se mai precizează în comunicat.

 

evz.ro