Tânărul de 21 de ani, condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaysia pentru trafic de droguri este originar din comuna prahoveană Telega. Poliţiştii au găsit în bagajele lui Ionuţ Alexandru Gologan aproape un kilogram şi jumătate de metamfetamină, in iunie 2012.

Primarul din Telega despre Ionuţ
 

Potrivit lui Ilie Gheorghe,primarul comunei Telega, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani. Primarul Ilie Gheorghe a vorbit la Antena 3 despre tânărul condamnat la moarte, precizând că îl cunoaşte şi caracterizându-l drept „un copil cuminte”.

„Întâmplător locuim în aceeaşi zonă, un copil cuminte... Neşansa lui a fost să fie dintr-o familie în care părinţii s-au despărţit. El a fost un copil bun la şcoală, numai că, după ce a terminat cu şcoala, a trebuit să plece în străinătate să lucreze şi după aceea a intrat în această clică”, a declarat edilul. „Noi am făcut anchetele sociale, am făcut chiar şi recomandări pentru avocatul care l-a reprezentat din oficiu” a precizat Ilie Gheorghe.

Primarul a mai declarat că tatăl tânărului încă locuieşte în Telega, însă mama acestuia este plecată din localitate. Bunica tânărului a fost angajata Primăriei din Telega.

MAE cunoaşte cazul
 

Hotărârea de condamnare la moarte pentru trafic de droguri a unui cetăţean român în Malaezia nu este una definitivă, arată MAE. Reprezentanţii MAE au precizat că românul ar mai dispune de două căi de atac.

"Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac", informează MAE.

Bărbatul era şofer cu jumătate de normă, fiind suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, pe 26 iunie anul trecut.

Conform sursei citate, bărbatul a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă. Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării.
Din nefericire, prahoveanul Ionut Alexandru Gologan nu este singurul român prins şi acuzat de trafic de droguri în Malaezia.

Un alt român a fost arestat în Malaezia după ce vameşii i-au găsit în bagaje 2 kilograme şi jumătate de amfetamine. L-au săltat imediat, iar zilele trecute l-au condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri cu bastonul. O pedeapsă primitivă, practicată încă în ţări din Asia şi Africa.

Legislaţia din Malaezia este foarte drastică când vine vorba de trafic de droguri. În cele mai multe cazuri, traficul de droguri este pedepsit cu pedeapsa capitală. Potrivit legislaţiei anti-drog din Malaezia, o ţară multietnică din Asia de sud-est, orice persoană descoperită că deţine asupra sa cel puţin 15 grame de heroină sau 200 grame de cannabis este considerată, dacă nu se dovedeşte contrariul, traficant al acelor droguri. Drogurile precum cannabis, LSD şi cocaină sunt strict interzise în Malaezia.