O elevă din judeţul Teleorman, de la şcoala „Ion Preotu” din comuna Troianu, a avut parte de o mare surpriză după ce şi-a aflat nota de după contestaţie de la Evaluarea Naţională.

Iniţial, ea fusese notată la Limba şi Literatura Română cu 3,45. După contestaţie, nota i-a fost mărită la 9.00, ceea ce înseamnă că a primit un plus de 5,55 puncte, relatează digi24.ro.

Acesta nu este însă singurul caz de acest gen. O elevă de la şcoala „Tatrangi Sándor” din comuna Ozun, judeţul Covasna, a fost notată la proba de Matematică cu nota 2,30. După contestaţie, a primit nota 7. Prin urmare, a primit 4,70 puncte în plus.

Şi la Evaluarea Naţională de anul trecut s-au produs astfel de erori. În 2015, o elevă din judeţul Suceava a depus o contestaţie după ce a aflat că a luat 5,40 la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională, deşi ştia că a realizat o teză bună.

A aflat că nota scrisă pe teză era mult mai mare, de 9,40, însă aceasta fusese introdusă greşit în aplicaţia electronică a Evaluării Naţionale.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a publicat pe 7 iulie, pe pagina admitere.edu.ro, ierarhia la nivel judeţean /al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a, în vederea realizării admiterii la liceu.

Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 25%).

În perioada 8-12 iulie absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora vor completa opţiunile în fişele de înscriere. Ministerul Educaţiei recomandă părinţilor şi elevilor să completeze un număr cât mai mare de opţiuni, ordonate cât mai realist.

Ulterior, în intervalul 9-13 iulie, fişele de înscriere vor fi validate. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată pe data de 19 iulie.

Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi are loc între 21 şi 29 iulie. Candidaţii rămaşi nerepartizaţi, din cauza opţiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticipării la prima etapă a admiterii, vor fi repartizaţi în data de 28 iulie. Aceştia îşi vor depune dosarele la liceele în care au fost admişi în zilele de 28 şi 29 iulie.