Angajaţii din administraţia publică locală nu renunţă la greva generală de o zi, stabilită pentru marţi, după ce negocierile de la Ministerul Muncii au eşuat. Sindicaliştii reclamă că acordul pe care urmau să îl încheie vineri cu ministrul Dragoş Pîslaru a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicările angajaţilor din administraţie, printre care creşteri salariale de cel puţin 25% şi vouchere de vacanţă, nefiind prevăzută.
 

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că discuţiile de la Ministerul Muncii s-au încheiat vineri, în jurul orei 22.00, fără niciun rezultat.

Liderul FNSA a precizat că, în timpul discuţiilor, la care a participa şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a stabilit încheierea unui acord care să cuprinsă soluţii pentru unele dintre cererile angajaţilor din administraţie şi suspendarea grevei anunţate de sindicalişti, până la termenele stabilite pentru rezolvarea solicitărilor.

După stabilirea redactării acestui acord, ministrul Muncii a plecat de la discuţiile cu sindicaliştii, evenind după câteva ore. Acordul prezentat pentru semnare, la finalul discuţiilor, nu a mai avut aceeaşi formă cu cea convenită iniţial cu ministrul Muncii, astfel că nu a mai fost semnat.

Valer Suciu a precizat că ministrul Muncii le-a comunicat că vrea să caute soluţii la cererile sindicaliştilor şi să le discute şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, până la sfârşitul lunii iulie, situaţie care nu a fost acceptată de sindicalişti.

Liderul sindical a precizat că acţiunile de protest vor continua aşa cum au fost anunţate, cu grevă de o zi, în 12 iulie, şi cu grevă pe termen nelimitat, din 19 iulie.

El a precizat că marţi 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de funcţionari publici din primării şi consiliile judeţene din toată ţara, membri ai FNSA, cărora li s-ar putea alătura şi alţi angajaţi care nu sunt afiliaţi federaţiei sindicale.

Ministerul Muncii a anunţat, sâmbătă, că, după discuţiilor purtate în 27 iunie şi 8 iulie, “nu a rezultat în cele din urmă un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate”.

“Aşa cum a făcut deja public ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, considerăm rezolvată revendicarea privind eliminarea în totalitate a prevederilor art. 31 alin. 4 din O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Aceasta a fost soluţionată prin transmiterea în teritoriu cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor a adresei MMFPSPV nr. 3926/DP/04.07.2016, conţinând precizările necesare pentru corecta aplicare a acestor dispoziţii legale. FNSA a confirmat în cadrul discuţiilor că acceptă faptul că această revendicare a fost soluţionată”, a precizat ministerul.

În ce priveşte majorările salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi pentru personalul contractual din administraţia publică locală, Ministerul Muncii s-a angajat, ca un prim pas, să colecteze datele privind salariile ce vor fi plătite în unităţile administrative teritoriale, acestea urmând a fi înregistrate în registrul public de evidenţă, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 20/2016.

“Datele colectate vor fi utilizate în mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Discuţiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor începe în a doua jumătate a lunii iulie 2016, pornind de la principiile care au stat la baza elaborării Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, susţine Ministerul Muncii.

Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, ministrul Muncii a propus iniţierea unui Grup de Lucru, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administratiei Publice, la care să fie invitaţi şi reprezentanţii federaţiei şi ai confederaţiei, şi care în perioada 11 - 31.07.2016 să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuţie, a precizat Ministerul Muncii.

În 5 iulie, sindicaliştii FNSA au fost în grevă timp de o oră, între 08.00 şi 09.00 fiind oprită total activitatea la toate ghişeele din primării şi consilii judeţene.

Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrânge aplicarea ordonanţei la personalul din educaţie şi din sănătate.

Sindicaliştii susţin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

Aceştia reclamă că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Sindicaliştii FNSA susţin că de vină pentru această situaţie este Guvernul, care menţine salariile din administraţia publică locală la cel mai scăzut nivel în rândul bugetarilor, situaţie care nu mai poate fi acceptată.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, declara, în timpul discuţilor de vineri cu sindicaliştii de la FNSA, că ar putea fi încheiat un acord, iar pe parcursul verii să fie găsite soluţii la unele dintre solicitările acestora.

După greva generală de o oră a sindicaliştilor FNSA, ministrul Muncii spunea că o reformă în salarizare de tipul creşterii salariale nu trebuie făcută cu orice preţ, explicând că o majorare de 25 la sută în condiţiile în care salariile din domeniu nu se cunosc nu va face decât "să pervertească" lucrurile exact ca în trecut.

Dragoş Pîslaru preciza că este de acord cu faptul că salariile din domeniu sunt mici, dar întrebarea este de unde se iau resursele necesare pentru a repara acest lucru. Ministrul mai spunea că voucherele de vacanţă sau norma de hrană ar putea fi acordate acolo unde autorităţile locale îşi permit acest lucru, însă acest lucru ar putea provoca discriminări. 

viewscnt