Primul giratoriu suspendat din România, lucrare de infrastructură care a demarat în 2013, a fost inaugurat sâmbătă după-amiază, la ieşirea din Ploieşti spre Păuleşti. În ciuda scepticilor şi a rău voitorilor care prevesteau prăbuşirea pasajului, nu numai că este gata, dar are şi o garanţie de 100 de ani.

Inaugurarea a avut loc în prezenţa aproximativ 450 de primari şi reprezentanţi raionali din Republica Moldova, ajunşi cu destul de mare greutate la Ploieşti. Întârzirea oaspeţilor moldoveni s-a datorat însă greoaielor formalităţi vamale, formalităţi care vor dispărea odată cu ReUnirea celor două teritorii româneşti.

 . „Astăzi este ziua unirii Basarabiei cu România, după calendarul gregorian (27 martie/9 aprilie 1918), de aceea i-am invitat pe primarii din Moldova la mai multe evenimente din Prahova şi pentru a vizita câteva proiecte pe fonduri europene din judeţ“, a explicat Mircea Cosma,preşedintele Consiliului Judeţean Prahova,  prezenţa acestora.

Oaspeţii moldoveni au făcut proba de rezistenţă a giratoriului,  prin traversarea în autocare, testele principale fiind realizate zilele trecute cu utilajele şi maşinile de mare tonaj ale constructorilor. Apoi au coborât din autocare s-au îmbrăţişat cu prietenii prahoveni şi s-au prins într-o imensă Horă a Unirii în acordurile Fanfarei Consiliului Judeţean Prahova

 La eveniment au participat, printre alţii, Bogdan Toader, vicepreşedintele CJ Prahova, consilierii judeţeni Ludmila Sfîrloagă, Diana Niculescu, Dan Şepşi, Rareş Enescu, Ion Ionică, Critian Ganea, primarul intrimar al Ploieştiului, Răzvan Ursu, viceprimarul Ploieştiului, consilierii locali George Botez şi Gabriel Minea,precum şi şefi ai mai multor instituţii din subordinea CJ Prahova.

Vă reamintim că pasajul rutier, o soluţie arhitecturală unic în România, este o investiţie din fonduri europene. Pasajul are forma unei giraţii cu raza interioară de 40 m, cea exterioară de 51,50 m, iar lăţimea carosabilului este de 11 m. Lungimea acestuia are aproximativ un km, iar înălţimea, cu tot cu parapeţii de protecţie, de aproximativ 7 metri.

De la giratoriul suspendat, oaspeţii moldoveni au mers la Centrul de afaceri multifuncţional Lumina Verde, unde au participat la mai multe ateliere de lucru, iar apoi în  Parcul Constantin Stere de la Bucov unde au depus flori la statuia moldoveanului Stere.