Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale a senatorul Andrei Volosevici. La data faptelor cercetate de procurori, Volosevici era primar al Ploieştiului.

Iată comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii: 

VOLOSEVICI ANDREI LIVIU, la data faptelor primar al municipiului Ploieşti, în prezent senator, pentru săvârşirea infracţiunilor de 
- abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi 
- luare de mită 

MAZÂLU MARIA MAGDALENA, secretarul municipiului Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul

ALBU SIMONA, şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei municipiului Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

În calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor şi încălcarea dispoziţiilor legale, suspectul Volosevici Andrei Liviu a iniţiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local - având ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul. În acelaşi scop, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi S.C. FC PETROLUL SA Ploieşti, contract încheiat prin nerespectarea dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale - în condiţiile în care o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei şi concomitent, obţinerea de către S.C. FC PETROLUL SA Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, reprezentând:
- 17.842.137,70 lei - plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice, 
- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. PETROLUL S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziţie în baza contractului - cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală,
- 121.234,19 lei - contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local, 
- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior menţionat a fost vizat pentru legalitate de suspecţii Mazâlu Maria Magdalena şi Albu Simona. 

În calitate de primar al municipiului Ploieşti, în anul 2012, suspectul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunţător) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obţinerea unui nou mandat), pentru ca, în schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.