Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au transmis scrisori autorităţilor malaysiene în care fac apel la clemenţă în cazul pedepsei cetăţeanului român Ionuţ Gologan, judecat pentru trafic de droguri şi condamnat la moarte în Malaysia.

Scrisorile celor doi înalţi oficiali români au fost înmânate de către ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care s-a întâlnit, sâmbătă, la Kuala Lumpur, cu ministrul de Externe al Malaysiei, Dato' Sri Anifah Aman, şi Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru la cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justiţie, informează MAE român.

Dan Stoenescu face o vizită de lucru în statul asiatic pentru a discuta cu autorităţile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri.

”În calitate de emisar special al Preşedintelui Klaus Iohannis şi Premierului Dacian Cioloş, ministrul delegat a transmis scrisorile oficiale din partea celor doi înalţi demnitari români, în care se face apel la clemenţă din partea autorităţilor malaysiene în cazul pedepsei cetăţeanului român Ionuţ Gologan, pentru a-i putea salva viaţa!, se arată într-un comunicat MAE remis News.ro.

Conform sursei citate, în cadrul întrevederii, ministrul delegat şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că deciziile justiţiei în cazurile celorlalţi trei cetăţeni români vor evita pedeapsa capitală şi a subliniat importanţa încheierii unor acorduri de colaborare în domeniul justiţiei între România şi Malaysia.

De asemenea, Stoenescu a mai evidenţiat însemnătatea dialogului bilateral între cele două ţări la nivel politic, cultural şi educaţional.

În 26 ianuarie, Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală pentru prahoveanul Ionuţ Gologan printr-o decizie definitivă. Avocaţii cetăţeanului român urmau să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian, informa atunci MAE român, care preciza că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, demers care poate fi de durată.

MAE menţiona şi că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.