Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a verificat, în vederea aprobării, solicitările inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB referitoare la posibilitatea înscrierii în clasa I a  copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani, până la data de 31 august 2016, inclusiv, dar care nu au fost înscrişi anterior în clasa pregătitoare. La nivel naţional au fost depuse doar 486 de astfel de solicitări, faţă de 2.901 în anul precendent.

Cele mai multe cereri de aprobare au fost înregistrate în judeţele Caraş-Severin (38), Dolj (29) şi Bacău (27), iar cele mai puţine în judeţele Brăila, Olt şi Satu Mare (câte 2), respectiv Tulcea (1). În judeţul Sibiu nu a fost depusă nicio cerere.

În Prahova au fost depuse în jur de 10 solicitări, faţă de peste 80 în 2015, conform graficelor publicate de Ministerul Educaţiei.

Potrivit Procedurii privind înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv, în situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor depuse de părinţi este mai mare decât numărul locurilor disponibile, înscrierea în clasa I se va face în perioada 11 - 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile,având prioritate criteriul apartenenţei la circumscripţia şcolară.