Sinaia anunţă lansarea tronsonului 1400-2000 al Gondolei Sinaia, cea mai recentă şi importantă investiţie publică în sectorul turistic realizată la Sinaia în ultimul an.

Tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia este cea mai modernă instalaţie de transport pe cablu din România, unind cele două zone schiabile ale staţiunii Sinaia:  cea de joasă altitudine (Cota 1400) şi cea aflată la înaltă altitudine (Cota 2000).

Proiect cu impact major pentru Sinaia ca destinaţie turistică de schi, noua Gondolă stabileşte o serie de recorduri naţionale. Instalaţia ajunge la cea mai mare altitudine din România, 2.050 m, iar în zona Valea cu Brazi ajunge la cea mai mare înălţime faţă de sol înregistrată de o astfel de instalaţie, 120 m. Mai mult, noua gondolă este construită pe cel mai abrupt segment de transport pe cablu - 45 de grade la primii trei piloni. Instalaţia are 42 de gondole a câte opt locuri, o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră şi un traseu cu o lungime de 2000 de metri.

Cu o investiţie de 9 milioane de euro, lucrările efective la noua gondolă au durat şapte luni, timp în care echipe de specialişti români, italieni şi austrieci au construit la Sinaia cea mai spectaculoasă instalaţie de transport pe cablu din România. Având la bază sisteme ultramoderne de funcţionare şi cele mai înalte tehnologii în domeniu, noua telegondolă are două motoare diesel şi cel mai nou sistem de economisire a energiei numit de către specialişti direct drive care asigură o reducere a consumului de electricitate cu 20% faţă de sistemele tradiţionale.

 “Este ultima piesă de legătură pentru un domeniu schiabil integrat, ultimul pas către un skipass unic, care va oferi acces către toate pârtiile de schi ale oraşului nostru. În anul 2007 a fost construită prima instalaţie publică a oraşului: Telegondola Sinaia.  În anul 2011, am extins domeniul schiabil prin deschiderea celui mai modern telescaun din Bucegi, în Valea Soarelui. Iar joi inaugurăm tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia, cea mai modernă instalaţie pe cablu din ţară şi singura situată la o altitudine de 2000 de metri. Toate aceste investiţii sunt publice, iar instalaţiile menţionate mai sus sunt administrate şi deţinute de oraş. Sper ca ele să rămână ale sinăienilor pentru totdeauna. Din acest moment oraşul nostru deţine unul dintre cele mai competitive domenii schiabile din ţară!” a spus Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

“Cea mai recentă investiţie de pe domeniul schiabil Sinaia, tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia, are un impact major pentru zona Valea Prahovei ca destinaţie turistică de ski pentru pasionaţii sporturilor de iarnă. Este cea mai performantă instalaţie de transport pe cablu din România, unind cele două zone schiabile ale oraşului Sinaia – Cota 1400 şi Cota 2000. Turiştii români şi străini se vor bucura să afle de lansarea skipass-ului unic, care, la preţul de 140 de lei, le oferă acces la 25 de km de pârtii şi la cele mai performante trei instalaţii din România: tronsoanele 1000-1400 şi 1400-2000 ale Gondolei Sinaia şi Telescaunul Soarelui. Inaugurarea acestui nou tronson de telegondolă reprezintă unul dintre cele mai vizbile demersuri ale strategiei noastre de a transforma Sinaia în destinaţia de ski numărul 1 în România”, afirmă Bogdan Fălcescu, directorul  Transport Urban Sinaia.

Lansarea instalaţiei de transport pe cablu nu va modifica tarifele anunţate la începutul sezonului de schi 2015/2016. Tarifele pentru skipass-uri şi cartelele cu puncte valabile pe instalaţiile administrate de oraşul Sinaia vor rămâne la acelaşi nivel ca până acum

Denumirea Gondolei Carp (cel de-al doilea tronson al Gondolei Sinaia, cuprins între Cota 1400 şi Cota 2000) a fost inspirată de pârtia de schi cu acelaşi nume. Carpul  este una dintre cele mai dificile pârtii de schi din România, cu un grad de înclinare, pe Faţa Mare, de 43 de grade. Cea mai populară pârtie neagră din Sinaia are o lungime de 1382 de metri şi o diferenţă de nivel de aproape 500 de metri. Printre sinăieni, Carpul este considerat un test al aptitudinilor şi curajului şi a devenit, de-a lungul anilor, o sursă inepuizabilă de legende şi poveşti.