Comisia naţională de prognoză estimează că economia României va creşte cu 4,1% în 2016, iar unele judeţe vor înregistra cifre peste media naţională.

Potrivit Digi24, în topul avansului economic din România vor fi judeţele Braşov, Sibiu, Olt şi Prahova. La polul opus se află judeţele Ialomiţă şi Giurgiu, ale căror economii vor creşte doar cu 3,6 procente.

De asemenea, Mehedinţi şi Covasna vor fi judeţele cu cel mai mic PIB din România, dar calculat pe cap de locuitor, va fi aproximativ la fel de mic ca în Teleorman, Vaslui, Neamţ şi Botoşani. Trei dintre cele mai sărace cinci judeţe din România sunt în Moldova.

„Avem de-a face cu buzunare de dezvoltare economice care coexistă cu buzunare de sărăcie. Zona Moldovei e exemplul tipic de enclavizare a subdezvoltării în condiţiile în care Moldova e din punctul de vedere al fluxurilor de mărfuri total izolată de transporturi din cauza munţilor şi a lipsei infrastructurii de transport peste munţi”, a declarat economistul şef BNR, Radu Crăciun, pentru Digi24.

Salariul mediu net va fi în 2016 peste 2.000 de lei în Argeş, Timiş şi Cluj, pe când în Harghita e cu 700 de lei mai mic.