Senatul a adoptat luni legea potrivit căreia primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Deocamdată, nu există o estimare a impactului bugetar al unei asemenea măsuri.

Aleşii locali nu se vor plânge de banii de bătrâneţe, potrivit noii legi adoptate de Parlament, cea mai mică indemnizaţie specială, pentru un mandat complet fiind de 891 de lei, care se adaugă la pensia normală. Cel mai mare bonus la pensie îl primeşte persoana care a îndeplinit mandatul de Primar al Capitalei, respectiv 2.130 de lei, pentru cei patru ani la şefia Capitalei. Sumele cresc proportional cu numărul de mandate, dar nu mai mult de trei.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vărsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

Cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Liberalii au ieşit din sală înaintea votului

Legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nicio abţinere. Liberalii au ieşit din sala înaintea votului.

În cadrul dezbaterii legii pensiilor pentru aleşii locali, senatorul PNL Mircea Dobra a semnalat că iniţiativa legislativă nu a fost asumată, în plen, nici de iniţiatori şi nici de Guvern, reprezentatul Guvernului motivând că instituţia nu a formulat încă un punct de vedere.

Mai mult, liberalul le-a amintit colegilor senatori că proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. "Nimeni nu şi-a asumat această responsabilitate. Poate aceste lucruri vă dau puţin de gândit. Noi de la PNL suntem convinşi că nu soluţia pensiilor suplimentare este soluţia recunoaşterii meritelor primarilor", a mai spus senatorul PNL.

"Cât timp aţi avut bugetul acestei ţări de ce nu v-a preocupat această lege? Puteaţi să o faceţi încă din prima lună de mandat. Să arătaţi atâta grijă, ca şi când numai dumneavoastră aţi avea grijă de primari şi noi, ceilalţi, nu am avea grijă", a mai spus liberalul, precizând că PNL susţine majorarea salariilor pentru aleşii locali şi nu introducerea acestora în categoria celor care primesc pensii speciale.

La momentul votului final, demersul liberalilor de a părăsi sala a fost contestat de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a afirmat că nu înţelege de ce liberalii pleacă în loc să rămână şi să voteze împotriva legii. "După ştiinţa mea, votul este deschis, se va cere o listă. Nu înţeleg gestul colegilor (din grupul PNL –n.r.) de a pleca, când au posibilitatea să arate, cu nume şi prenume, că votează împotriva unei opţiuni. Nu înţeleg raţiunea", a declarat senatorul UDMR Verestoy Attila.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Legea pensiilor pentru aleşii locali va fi trimisă spre pomulgare preşedintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, şeful statului solicitase Legislativului şi reexaminarea legii privind pensiile deputaţilor şi senatorilor, însă aceştia au acceptat doar unele observaţii. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, preşedintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.