Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţă, o atenţionare Cod Galben de ninsori valabilă până miercuri după-amiază la ora 14,00 în 13 judeţe din centrul ţării.

Se va depune strat consistent de zăpadă in Hunedoara, Neamţ (vestul judeţului), Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău (jumătatea de nord), Prahova (jumătatea de nord), Dâmboviţa (jumătatea de nord), Argeş (jumătatea de nord), Vâlcea (jumătatea de nord) şi Gorj (zona de nord).

Potrivit meteorologilor, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei. Precipitaţii mixte vor fi, trecător şi izolat, şi în zonele deluroase din restul teritoriului.

În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15...20 l/mp. Precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.

Cel mai mare strat de zăpadă - de 25 de centimetri - este pe Vârful Omu din Munţii Bucegi, iar marţi dimineaţă ninge în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, precum şi în judeţele Braşov, Covasna, în zona montană din Sibiu şi în Harghita.

”În zona Carpaţilor Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, avem numai ninsori. Avem ninsori şi în zona depresionară din estul Transilvaniei şi lapoviţe în sudul Transilvaniei. Cel mai mare strat de zăpadă la ora 8.00 era de 25 de centimetri, la Vârful Omu”, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, meteorologul Alina Şerban de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

De asemenea, ninge în judeţele Braşov, Covasna, în zona montană din Sibiu şi în Harghita.

Meteorologul Narcisa Milian de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat pentru MEDIAFAX că în judeţul Braşov stratul de zăpadă proaspăt depus variază între cinci centimetri la Predeal şi 14 centimetri la Fundata, în judeţul Sibiu, la Bâlea Lac, s-au depus opt centimetri de zăpadă, iar pe Vârful Lăcăuţi, în judeţul Covasna, stratul de zăpadă măsoară şase centimetri. Şi la Roşia Montană, în judeţul Alba, ninsorile au format ”petice de omăt”.