Festivalul vinului de la Valea Călugărească a adus în atenţie o mai veche problemă a regiunilor viticole din Prahova, exportul slab al vinurilor româneşti în Europa.

Problema a fost reclamată chiar de membrii unei delegaţii poloneze care a vizitat Festivalul Vinului.

Cei câţiva primari şi lideri regionali din Polonia veniţi în vizită în Prahova au reclamat lipsa unor produse româneşti de pe piaţa poloneză, foarte apreciate de poloni, precum vinul,  brânza şi mierea. Vinurile româneşti ajung pe piaţa nord europeană dar, în cantităţi foarte mici, prin mulţi intermediari şi la preţuri foarte mari, ceea ce duce şi la o creştere de aproape 11 ori a preţului iniţial, al producătorului.  O sticlă de vin românesc de 4-5 euro ar putea costa pe piaţa polonă şi 55 de euro.

Autorităţile judeţene vor să asigure cu această ocazie, o legătură comercială cu autorităţile polone pentru asigurarea unui flux constant de vinuri pentru piaţa respectivă. Trei primării prahovene se vor ocupa de procedurile acestei acţiuni. Deja, la Radom a fost amenajat un depozit de vinuri destinat vinurilor venite din România.

Comercianţii români au însă un concurent serios în vinurile basarabene, mai ales că Polonia se cifrează printre primii 10 cumpărători de vinuri din Republica Molodova. În continuare sunt căutate noi pieţe de desfacere pentru vinurile româneşti.