Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a, iar MECS a sesizat şi organele de anchetă, pentru suspiciuni de abuz în serviciu, informează Mediafax.
   
Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că, în urma controlului făcut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, s-a stabilit că din cele 236 de cereri de transfer în clasa a IX-a, 191 au fost aprobate, iar dintre acestea, 124 sunt nejustificate, elevii având medii mai mici decât mediile ultimilor admişi la acele şcoli.
   
Cîmpeanu a precizat că, în judeţul Bihor, membrii Comisiei judeţene de admitere au găsit şi o nouă accepţiune a noţiunii de "gemeni", pentru că au aprobat solicitări pe acest criteriu, deşi elevii erau fraţi născuţi în ani diferiţi.
  
În ce priveşte controlul făcut la ISJ Prahova, Cîmpeanu a spus că din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, însă 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru că nu au respectat criteriul mediei de admitere.

Conform ordinului ministrului, Petre Năchilă a fost demis, iar în locul său a fost numit interimar Nicolae Angelescu, cel care a condus în trecut inspectoratul.
   


În urma acestor concluzii, ministrul Educaţiei a dispus anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale în cele două judeţe şi cercetarea disciplinară a membrilor comisiilor de admitere. De asemenea, s-a dispus demiterea din funcţie a inspectorilor generali şcolari din cele două judeţe, iar pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu privind transferurile elevilor, au fost sesizate organele de anchetă.
   
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian, ministrul Educaţiei a semnat, joi, ordinul de încetare a detaţării pe funcţia de inspector şcolar general a lui Nicolae Ioan Avram. În ordin nu se precizează niciun motiv pentru decizia ministrului.
   
Atribuţiile lui Avram au fost preluate, începând de joi, de către inspectorul Şcolar general adjunct Codruţa Maria Bogdan, tot printr-un ordin de ministru.
   
El a precizat că, în judeţul Bihor, din cele nouă transferuri făcute în cazuri de gemeni, s-a constatat că în trei cazuri era vorba de fra?i care au învăţat în aceeaşi clasă, dar erau născuţi în ani diferiţi.
   
Cazuri de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, au fost găsite şi în judeţul Suceava.
   
Ministrul Educaţiei anunţa, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.
   
Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.

208 transferuri din Prahova, anulate!