Guvernul a aprobat, miercuri, autorizarea Ministerului Justiţiei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în comuna Berceni, judeţul Prahova şi în Caracal, judeţul Olt.

Fondurile necesare achiziţiei celor două studii sunt în valoare de un milion de lei şi sunt suportate din bugetul aprobat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din sumele alocate prin Hotărârea de Guvern nr. 196/2015, prin care a fost aprobată suplimentarea bugetului ministerului Justiţiei pe anul 2015 cu suma de două milioane de lei pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Cele două penitenciare vor dispune de o capacitate de cazare de o mie de locuri, respectând standarde impuse de Uniunea Europenă. Conform acestora, se va asigura o suprafaţă de patru metri pătraţi pentru o persoană privată de libertate cazată la comun, respectiv nouă metri pătraţi pentru o persoana privată de libertate cazată individual.

Această hotărâre a fost luată după ce împotriva statului român au fost pronunţate 121 de hotărâri judecătoreşti al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie care nu corespund standardelor Consiliului Europei.