O echipă formată din elevi ai Colegiului Naţional "Jean Monnet" din Ploieşti a conceput un sistem inovator de prevenire a inundaţiilor, cu care au câştigat finala naţională a competiţiei Social Enterprise Programme, organizată de Junior Achievement România în parteneriat cu compania norvegiană FERD, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Junior Achievement.

Proiectul tinerilor ploieşteni prevede prelungirea albiei râului cu un sistem anti-inundaţie format dintr-un perete de protecţie din beton armat, cu orificii protejate cu filtre care conduc la o staţie de epurare locală.

”Ne-am gândit la un sistem de prevenire a inundaţiilor format din pereţi din beton armat care îmbracă albia râului, cu orificii cu filtre la care sunt conectate conducte ce ajung o staţie de epurare. Am încercat să creăm ceva care nu a mai fost implementat până acum, dar care să nu fie de domeniul SF-ului. Participând la competiţie am avut o experienţă unică, care ne-a ajutat să ne solidificăm relaţiile în cadrul echipei şi să ne folosim imaginaţia pentru a crea ceva unic”, a spus Tudor Donciu, membru în echipa Aqua Synergy.

Sistemul utilizează surplusul de apă preluat de conducta magistrală pentru a produce, prin cădere, energia electrică necesară alimentării unei staţii de epurare.

"Elevii care s-au implicat în competiţie sunt dintre cei care înţeleg contribuţia învăţământului tradiţional în formarea lor, dar care îşi doresc experienţe educaţionale diferite, de natură să le pună în valoare imaginaţia, creativitatea, inteligenţa, experienţe care să aibă legatură cu nevoile lumii în care trăiesc şi care să le dezvolte convingerea că pot face ceva pentru rezolvarea problemelor ei", a spus profesoara Ileana Cocuz, coordonatoarea echipei.

Proiectul tinerilor elevi din Ploieşti va reprezenta România la finala europeană a competiţiei, programată pentru 16 iunie 2015.

Social Enterprise Programme este un program european derulat de Junior Achievement în 12 ţări europene, respectiv Bulgaria, Danemarca, Italia, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Norvegia, România, Rusia, Serbia şi Spania şi al cărui scop este de a creşte numărul de antreprenori sociali în rândul tinerilor.

Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, profilată pe dezvoltarea în Romania a unor programe de educaţie economică, antreprenorială, financiară, etică şi de responsabilitate socială.