Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregăteşte un nou model al facturii de energie electrică, o variantă unică la nivel naţional, simplificată, care va conţine şi informaţii noi faţă de modelul actual.

Proiectul are termen de implementare doi ani, pentru ca jucătorii din sector să aibă timp să implementeze softurile necesare în acest sens, a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.

Acesta a precizat că, în mod asemănător, şi factura la gazele naturale va suporta aceleaşi modificări, un prim model urmând să fie anunţat până la sfârşitul acestui an.

"În prima etapă, Comitetul de Reglementare al ANRE a luat în discuţie după o perioadă de câteva luni bune de dezbateri publice noul model de factură pentru energia electrică. În etapa a doua se va întâmpla acelaşi proces şi cu factura de gaze. Pentru factura de energie electrică, pe care a aprobat-o Comitetul miercurea trecută – de azi ea este ca model şi pe site-ul ANRE pentru cei interesaţi – noul model schimbă întrucâtva filosofia de facturare, luând în calcul ultimele noutăţi în domeniu pe care Legea 123 şi mai ales Legea 121 a eficienţei energetice le prevăd. În sensul unei mai bune informări a consumatorului final şi a îmbunătăţirii percepţiei acesteia vizavi de consumul fizic şi valoarea pe care trebuie să o plătească lunar prin factură", a afirmat Calotă.

Ca element de noutate, va fi un singur model de factură pe tot teritoriul naţional, în prezent fiecare operator de reţea având un model propriu de factură.

"În al doilea rând, vom avea o factură mult simplificată, în care elementele de bază, clare pentru consumator, vor fi valoarea de plată curentă şi consumul de energie electrică realizat. Iar în pagina a doua sunt toate detaliile necesare unei mai bune informări şi explicitări a valorii pe care o plăteşte consumatorul final prin factură, cum ar fi: cât înseamnă tariful de transport, tariful de servicii de sistem, tariful de distribuţie, cât înseamnă taxa radio-TV, cât înseamnă impactul certificatelor verzi şi bonusul de cogenerare. Un alt element de noutate este că introducem pentru prima dată comparaţia de consum curent nu doar cu perioada anterioară, aşa cum se întâmpla până acum, ci şi cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Astfel încât să stimulăm economia, optimizarea consumului de energie electrică la nivelul consumatorului final", a mai spus vicepreşedintele ANRE.

De asemenea, vor fi şi elemente suplimentare privind contractul cadru de furnizare a energiei electrice.