Cel mai economic imobil din Europa a fost dat  în folosinţă săptămâna trecută la Boldeşti-Scăeni. Clădirea este realizată din cele mai ieftine şi la îndemână materiale de construcţii: paie, lemn şi lut.

Centrului de Resurse al Comunităţii Boldeşti Scăeni a fost ridicat în doi ani şi va fi sediul unui after-school pentru persoanele defavorizate. Totodată, proiectul este unul special, datorită specificului clădirii, realizată din materiale prietenoase cu mediul şi independentă în totalitate faţă de reţeaua publică de apă, energie şi gaze.

Pe lângă faptul că e izolată termic aproape perfect, construcţia funcţionează într-o manieră independentă faţă de reţeaua de utilităţi publice. Centrul se aprovizionează cu apă potabilă extrasă dintr-un puţ forat la şase metri adâncime, iar apa de ploaie este colectată şi folosită la toalete. Apa cu deşeuri este tratată şi transformată în îngrăşământ. Curentul electric provine de la 45 de panouri fotovoltaice, iar căldura este furnizată de panouri radiante.

Conform Directivelor europene, din anul 2020, toate clădirile construite trebuie să fie clădiri zero energie, respectiv case pasive. Asta înseamnă că trebuie să fie capabile să-şi producă singure energia necesară, din surse regenerabile, în special panouri fotovoltaice şi mori eoliene.

Una din marile probleme ale acestui proiect constă în faptul că imobilele producătoare de energie vor fi conectate la reţea naţională şi vor deversa acolo curentul în surplus, lucru care va fi plătit prin certificate verzi. Specialiştii se tem că acest lucru va da peste cap piaţa existentă.