În Prahova sunt 16.647 de locuri în cele 366 de grădiniţe din judeţ. Înscrierile au început de astăzi (11 mai).

În grădiniţie cu program normal sunt, în total, 12.230 de locuri, dintre care 1.659 în Ploieşti, 2.314 în celelalte oraşe din Prahova şi 8.257 în mediul rural, în anul şcolar 2014-2015.Alte 4.417 locuri sunt la program prelungit, dintre care 3.317 în Ploieşti, alte 804 în oraşele din Prahova şi 296 în satele din judeţ.

Chiar dacă oferta de locuri va fi şi anul şcolar viitor mai mare decât numărul copiilor, părinţii vor dori să prindă locuri în unităţile situate mai aproape de central oraşelor.  „Numărul de locuri prevăzut este mai mare decât cel al preşcolarilor, însă ne aşteptăm la o supra-aglomerare, ca în fiecare an, în grădiniţele cu program prelungit din oraşe, dar mai ales în Ploieşti, în unităţile localizate central“, a declarat, pentru Adevărul, Aurel Graur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Prahova.

Conform calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învăţământul preşcolar, luni, 11 mai, începe etapa rezervată înscrierii copiilor nou-veniţi. Din 27 aprilie, se desfăşoară reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2015-2016. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să finalizeze, până la data de 1 august 2015, toate procedurile de înscriere şi reînscriere în învăţământul preşcolar. Perioadele de înscriere şi reînscriere la nivelul fiecărei grădiniţe şi orarul aferent vor fi stabilite de conducerea unităţilor de învăţământ. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face astfel:

- în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 2-3 ani).

 - în limita locurilor rămase şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri (ex: apropierea de domiciliul copilului, existenţa a unui frate/a unei surori al/a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea, părinte/tutore unic întreţinător de familie, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului).

adevarul.ro