Terenurile şi clădirile din toată ţara vor fi înregistrate gratuit, până în anul 2023, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, în cadrul unui program naţional, conform unui act normativ aplicabil din 6 mai.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai şi se aplică de la data publicării, scrie avocatnet.ro.

Acest program are ca obiectiv înregistrarea gratuită, până în anul 2023, a tuturor imobilelor din România (terenurile şi clădirile, inclusiv apartamentele) în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Programul va fi finanţat, în principal, din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi din fonduri europene.

Astfel, începând din acest an, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţiile publice) vor beneficia gratuit de înregistrarea imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Prin program se vor elibera certificatele pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale, se vor întocmi documentaţiile cadastrale şi se vor înregistra imobilele. În acelaşi timp, autorităţile se vor ocupa şi de digitalizarea tuturor cărţilor funciare şi planurilor cadastrale existente în prezent.