Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, va   inaugura, vineri, Piaţeta “Vulturii Libertăţii” alături de Ataşatul Apărării al Statelor Unite ale Americii în România, colonel Paul T. Matier şi în prezenţa Ambasadorului Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel.

„Libertatea se câştigă greu, iar lupta pentru menţinerea ei nu se încheie niciodată. Am învăţat această lecţie din propria experienţă, cu fiecare atac la care a fost supus oraşul nostru. Nu este uşor să menţi în România valorile democratice. Mereu te loveşti de interese personale, de grupuri de influenţă şi de structuri administrative învechite.Văd în această Piaţetă, exemplu clar de luptă pentru libertate, în toate formele ei de exprimare.” a spus primarul Vlad Oprea.

Piaţeta “Vulturii Libertăţii” este amenajată în memoria jertfei eroice a militarilor americani şi în cinstea legăturilor istorice de prietenie, existente înte poporul român şi cel american. Cu această ocazie va fi dezvelită o placă comemorativă.

Piaţeta este situată în apropierea intrării spre Castelul Peleş (sensul giratoriu de la intersecţia Bd. Carol I cu Bd. Ferdinand şi str. 13 Septembrie).

Monumentul, primul ridicat în onoarea militarilor americani, a fost inaugurat la Sinaia în 1999, iar anul acesta a fost mutat de la periferia Cimitirului Eroilor în actuala locaţie.

Inscripţie monument: “În memoria celor 378 de militari americani căzuţi la datorie în România în timpul celui de-al doilea război mondial pentru libertatea Europei şi gloria Statelor Unite Ale Americii. Jertfa lor eroică o vom păstra veşnic în amintire iar gândurile noastre pioase şi pline de admiraţie le vor însoţi mereu călătoria pe nesfârşitele drumuri ale eternităţii.”

Circulaţia rutieră va fi restricţionată în intervalul orar 11,30 - 13,00 pe porţiunea de drum Bd. Carol I (de la sensul giratoriu de lângă Casino Sinaia, staţia Petrom)  pe tot Bd. Ferdinand, până la ieşirea din Sinaia spre Braşov. Circulaţia va fi deviată pe variantă, respectiv pe DN1.

PROGRAM EVENIMENT

12:00Prezentare Onor militar  Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard   Mociulschi" Predeal, Detaşamentul Jandarmi Sinaia

12:02 - Intonare imnurilor SUA şi România

12:05 - Dezvelire placă comemorativă

12:07 - Speech-uri

12:15 - Depunere de coroane

12:20 - Defilare gardă de onoare