Şoferii care primesc acasă procese-verbale de amendă pentru neplata rovinietei, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu mai sunt obligaţi să plătească sumele pretinse. Motivul: astfel de documente sunt nule. Aşa a decis Curtea Supremă, care a admis marţi un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, în urma mai multor petiţii transmise de cetăţeni.

Potrivit deciziei Curţii Supreme, singurele procese-verbale de amendă care pot fi acceptate sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenţia la momentul comiterii ei şi poartă atât semnătura acestuia, cât şi semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.

"Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.

În esenţă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată, care se află pe siteul www.avp.ro la Secţiunea „Activitate – Recursul în interesul legii”.", anunţă ICCJ într-un comunicat de presă.

Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară, au explicat reprezentanţii instituţiei.