Jurnalul Prahovean a obţinut comunicatul de presă al Tribunalului Federal din Germania, instanţă care a demonstrat implicarea firmei Alpine Bau în delapidare şi mită în legătură cu construirea stadionului Allianz-Arena, stadionul echipei Bayern München.

Avem, astfel, confirmată condamnarea pentru mită în legătură cu construcţia ’’Allianz-Arena’’ din München, fapte care ar fi trebuit să descalifice automat firma Alpine Bau la licitaţia pentru construirea stadionului Ilie Oană, mai ales că printre cerinţele caietului de sarcini de la Ploieşti figura şi buna reputaţie a constructorului.

Publicăm traducerea documentului obţinut din Germania:

Tribunalul federal

9.8.2006

1 StR 50/06

Comunicat de presă

 

Tribunalul München I l-a condamnat pe acuzatul Karl-Heinz Wildmoser Junior prin sentinţa din 13 mai 2006 pentru delapidare în asociere cu infracţiunea de mită în cadrul activităţilor comerciale la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni.

Obiectul condamnării l-au reprezentat plăţile legate de atribuirea contractului de achiziţii de lucrări  pentru noul stadion de fotbal din München (’’Allianz-Arena’’)  din anul 2001/2002. Beneficiarii stadionului au fost cluburile de fotbal Bayern München şi TSV München din 1860.

Conform constatărilor făcute de tribunal, acuzatul era membru al clubului TSV München din 1860 şi manager al clubului TSV München din 1860 GmbH & KG ăĂ. Ca membru al unui comitet de conducere, al comisiei de experţi şi ca manager pentru construcţia şi funcţionarea a Allianz Arenă München Stadion GmbH, acesta a fost implicat în mare măsură în procesul de atribuire a contractului. Pentru ambele funcţii acesta a primit pentru fiecare în parte o compensaţie în valoare netă de 200.000 € anual.

La proces a participat în calitate de licitant şi firma Alpine Bau Deutschland GmbH (Alpine GmbH), care a primit de la acuzat şi, de la coacuzatul implicat în afacere cu acesta, indicii corespunzătoare; coacuzatul aştepta ca urmare a aprobării firmei Alpine GmbH plata unui comision de brokeraj.

După ce cercul licitanţilor pentru atribuirea construcţiei s-a redus la Alpine GmbH şi un al doilea licitant , Alpine GmbH  i-a semnalizat coacuzatului că aceasta ar realiza plăţi în mod dependent pentru informaţii interne legate de procesul de atribuire a contractului. Drept urmare, s-a ajuns la patru întâlniri între acuzatul Wildmoser, coacuzatul şi şeful ulterior aparţinând grupului Alpine cu domiciliul în Salzburg, care a promis plata sumei de 5,5 milioane DM  în cazul în care acuzatul avea succes în atribuirea contractului către Alpine GmbH, furnizează informaţii interne şi stă la dispoziţie ca şi ’’persoana de contact’’ pe durata construcţiei.

Acuzatul Wildmoser a consimţit înţelegerea şi a acceptat suma dată drept  mită.

După ce firmă Alpine GmbH a primit aprobarea pentru construcţia stadionului, a urmat plata în numerar a mitei stabilite în valoare de 2.812.094,82. € către coacuzat care a fost disimulată  prin intermediul facturilor fictive şi a înţelegerilor fictive pro forma încheiate.

Coacuzatul a transferat apoi banii, aproape în totalitate, acuzatului Wildmoser. Coacuzatul a fost condamnat pentru complicitate la delapidare în asociere cu complicitatea la luarea de mită în cadrul activităţilor comerciale la o pedeapsă de 2 ani, a cărei executare a fost suspendată de către tribunal.

__________________________________________________________

Ca urmare a sentinţei tribunalului, atât acuzatul cât şi procuratura (în defavoarea acuzatului) au făcut recurs.

Acuzatul a făcut contestaţii legate de proces şi a contestat condamnarea să. Prin contestaţia legată de proces s-a contestat părtinirea preşedintelui instanţei penale în legătură cu articolele de presă apărute în ziarului Münchener Abendzeitung.

Procuratura care a solicitat 6 ani, a încercat prin intermediul recursului sau limitat la sentinţa să mărească condamnarea acuzatului catalogând cazul ca fiind un caz grav de delapidare.

Sentinţa, conform Curţii, nu prezintă nicio eroare de drept în privinţa legală şi factuala de a i-l împovăra pe acuzat. Tribunalul local ar fi apreciat sumele acordate acuzatului, în mod corect, ca fiind mită şi nu ca şi comisioane plătite. Contribuţiile au constituit contraserviciul pentru faptul că, după cum ar fi explicat acuzatul, ar fi privilegiat în mod necinstit unul din licitanţi. Pe lângă delapidare ar fi vorba de un caz clasic de infracţiune economică prin dare de mită.

La recursul procuraturii Curtea a putut lăsa deschis dacă tribunalul local nu ar fi admis în mod eronat că nefiind un caz grav de delapidare. Cu toate acestea, pentru acest caz, sancţiunea prevăzută de tribunalul local ar fi adecvată şi ar putea astfel să rămână neschimbată.

Sentinţa tribunalului local este validă.

 

Sentinţa din data de 9 august 2006-1StR 50/06.

Tribunalul regional München-Sentinta din 13 mai 2005-4 KLs 571 Js 50602/03

Karlsruhe, 9 august 2006

 

# 299 StGB Mită şi corupţie în activităţi comerciale (1) Cine solicita în cadrul activităţilor comerciale un avantaj pentru sine sau pentru o terţă ca şi contraserviciu, în calitate de angajat sau mandatat al unei societăţi comerciale, accepta promisiunea sau accepta, că el să privilegieze în mod neloial un altul la obţinerea de produse sau servicii comerciale în cadrul unei licitaţii primeşte o pedeapsă de până la 3 ani sau se pedepseşte cu amendă.

(2) De asemenea, se pedepseşte cine oferă, promite sau garantează  în cadrul activităţilor comerciale în ceea ce priveşte concursul unui angajat sau mandatat aparţinând unei societăţi comerciale, un avantaj pentru acesta sau pentru o terţă ca şi contraserviciu, având ca scop privilegiul obţinerii într-un mod neloial de produse sau servicii comerciale.

(3) Alineatele 2 şi 3 sunt valabile şi acţiunile din cadrul concursurilor din străinătate.

Biroul de presă al Curţii

76125 Karlsruhe

Dosar nr: 1StR50/06 Paragrafe: Dată: 2006-08-09

 

Cu alte cuvinte, comisia de licitaţie a Primăriei Ploieşti a încredinţat construirea noului stadion unei firme condamnate pentru aranjarea unei licitaţii şi pentru dare de mită. Şi nu vorbim despre corupţie la construitea unui stadionaş mic din vreun sat din Germania, ci despre construirea faimoasei OZN Arena cum este denumit stadionul echipei Bayern Munchen.

Nu putem să nu ne întrebăm dacă Alpine Bau a aplicat aceleaşi practici şi la Ploieşti...