Comisia Inspectoratului Şcolar, compusă din reprezentanţi ai ISJ, DSP şi DSV, care inspectează gradul de pregătire al şcolilor din Prahova, în ajunul începerii anului şcolar, a găsit mai multe deficienţe în teritoriu. Douăzeci de unităţi de învăţământ din judeţ nu îndeplinesc teoretic condiţiile necesare pentru acordarea autorizaţiilor de funcţionare.

„Sunt probleme endemice ale localităţilor, precum lipsa apei potabile, lipsa grupurilor sanitare, săli de clasă subdimensionate. În orice caz, aceste unităţi nu vor rămâne închise. Le vor fi acordate autorizaţii provizorii”, a declarat Horia Toma, inspectorul general şcolar.

Echipa de control va mai efectua controale până pe 6 septembrie.

De exemplu, o grădiniţă o şcoală din Bertea nu au apă potabilă şi grupuri sanitare. O grădiniţă din Câmpina funcţionează într-o clădire veche, cu săli de clasă subdimensionate. Două grădiniţe din Comarnic nu au loc de joacă ori grupuri sanitare, una dintre acestea având doar un wc ecologic.

Lipsa instalaţiilor pentru apă potabilă a fost constată în şcoli şi grădiniţe din Lapoş, Păcureţi, Poseşti, Proviţa de Sus şi Telega. De asemenea, în toate cazurile grupurile sanitare sunt în curtea unităţilor şcolare.

Grădiniţa 38 de pe strada Poştei, din Ploieşti, îşi desfăşoară activitatea în spaţii subdimensionate. Şcoala Rareş Vodă din Ploieşti are lucrări de renovare în curs de desfăşurare.

Situaţie trenează de mulţi ani şi ţine de gradul de gospodărire al autorităţilor locale din aceste localităţi dar şi de puterea financiară a acestora.