Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a explicat, într-o dezbatere publică, proiectul său de acordare a ajutorului municipal la încălzire, proiect care se adresează în premieră si celor 25.000 de familii care stau la case pe pământ. Din păcate, sala nu a a fost foarte plină, iar dintre cei prezenţi,  cei mai mulţi erau reprezentanţi ai asociaţiilor de locatari de la bloc şi aproape niciunul din cei care stau la curte. Expunerea a pornit de la numărul celor care vor beneficia de ajutor şi de condiţiile ce trebuie îndeplinite începând evident de la venitul maxim acceptat pe membru de familie de 1.400 de lei net.

Administratorii şi preşedinţii de asociaţii au solicitat şi chiar au votat adoptarea ca amendament a modificării perioadei maxime de restanţă la plata întreţinerii ca şi condiţie eliminatorie de la beneficiul subvenţiei municipale. Astfel că de la 4 luni cum era trecut în proiect, perioada a fost redusă la 3 luni.

Administratorii au propus chiar eliminarea acestui punct propunând acordarea subvenţiei doar pentru buni-platnici. „Eu tocmai de aceea am propus ca şi condiţie acele restanţe pe maxim 4 luni, pentru a permite şi ploieştenilor care vor să plătească dar nu pot.  Cei care încearcă să achite măcar parţial aceste cheltuieli”, a precizat primarul.

Aproximativ 84.000 de familii ploieştene vor beneficia de ajutorul municipal la încălzirea prin sistemul Dalkia, prin gaze naturale, lemne ori energie electrică. Alte condiţii eliminatorii ar fi prezenţa datoriilor la bugetul local, posesia unui al doilea autoturism ori a unei a doua proprietăţi (locuinţă, teren etc).

De exemplu la un venit însumat de 2000 de lei net (1000 de lei membru de familie), un solicitant care locuieşte într-un apartament de 2 camere cu soţia şi un copil  poate primi la un cost estimativ de 285 de lei la căldură un ajutor de 141 de lei (49%). În aceeaşi situaţie familială dar într-un apartament cu trei camere, o familie ar putea primi 182,94 lei la o factură la încălzire de 370 de lei. Cei mai vitregiţi rămân tot cei de la case care vor beneficia de ajutor pe întreg sezonul de iarnă. Astfel o familie al cărui membru are un venit de 1000 de lei poate beneficia, de aproape 500 de lei pe sezon.