Primarul Iulian Bădescu a vorbit, în exclusivitate, pentru Jurnalul Prahovean, despre problemele reale ale Ploieştiului şi despre soluţiile sale. Vestea proastă este că în următorii doi ani vom trăi într-un oraş-şantier, vestea bună e că peste doi ani vom trăi într-un oraş cu adevărat modern.

 

Una dintre temele campaniei electorale de anul trecut a fost amenajarea unui Spital de Pediatrie modern. În ce stadiu este realizarea acestui proiect?

 

Am avut săptămâna trecută vizita echipei de la Ministerul Sănătăţii care se ocupă de evaluarea proiectului, iar acum aşteptăm avizele necesare pentru ca în luna octombrie, cel târziu, să organizăm licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor necesare amenajării acestui Spital de Pediatrie modern.

 

Şi totuşi, în ultima perioadă aţi fost acuzat că nu vă mai doriţi acest spital. Că v-aţi cam schimbat priorităţile...

 

Aceste atacuri sunt doar prostii, inventate de aceia care nu doresc modernizarea Ploieştiului. O spun şi o să o repet ori de câte ori e nevoie: Spitalul de Pediatrie este principalul meu proiect. Am copii şi văd ceea ce se întâmplă în domeniul sănătăţii. Copiii mei, copiii ploieştenilor merită un spital amenajat la cele mai moderne standarde. Atenţia noastră, a politicienilor, trebuie să se îndrepte în primul rând spre sănătate şi educaţie. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care o administraţie, locală sau naţională, trebuie să le asigure.

 

 

“Doresc premierea oricărei performanţe sportive şi sper ca Petrolul să câştige Supercupa României”

 

 

Ultimele atacuri vin pe partea sportivă. Sunteţi acuzat că aţi premiat Asesoft, dar banii promişi Petrolului Ploieşti nu au ajuns încă în conturile echipei.Care este realitatea?

 

Nu am dat niciun ban pentru Asesoft Ploieşti. Există o lege care premiază performanţa, se face o selecţie a proiectelor. Pe această procedură a existat un proiect depus de reprezentanţii clubului de baschet al municipiului Ploieşti, de altfel, un club cu performanţe notabile în acest domeniu. Nu este invenţia lui Bădescu această premiere. Clubul de baschet a primit bani în fiecare an în care a terminat campionatul pe primul loc. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, dar o parte a presei a speculat această problemă. Să fim serioşi. Asistăm la un război între mogulii din presă, iar Sebastian Ghiţă este parte a acestui război. Şi uite aşa am apărut pe Antena 3 ca fiind unul dintre cei care finanţează acest club de baschet. Repet, acest club de baschet şi-a câştigat dreptul de a primi finanţare printr-un proiect care s-a dovedit a fi performant pentru municipiul Ploieşti. Să nu uităm că prin campionatele şi cupele câştigate ani la rând de Asesoft, baschetul este principalul sport, din punct de vedere al performanţelor în Ploieşti, după 1989.

 

Apropo de performanţă, ce putem face pentru a avea ploieşteni premiaţi în mai multe sporturi, nu doar în baschet şi în fotbal?

 

Pentru a avea performanţă trebuie să asiguri o  bază de selecţie serioasă. Din păcate, nouă ne lipseşte această bază de selecţie. Asta înseamnă că trebuie să ne implicăm activ în promovarea sportului la nivelul şcolilor şi liceelor din Ploieşti pentru ca aceia care antrenează la nivel performant să aibă o bază de selecţie.

 

Aveţi un astfel de proiect prin care tot mai mulţi copii să fie atraşi spre sport?

 

De când am ajuns primar au loc periodic astfel de acţiuni. Corina Ungureanu, consilierul meu pe probleme de sport, şi Augustin Iancu, directorul CSM, s-au implicat activ în organizarea a tot felul de competiţii sportive. Am avut loc crosuri, curse cu biciclete, de role şi tot felul de acţiuni sportive care au avut ca ţintă publicul larg şi dezvoltarea sportului de masă care să permită o bază cât mai largă de selecţie pentru antrenori. Cred că obligaţia mea, ca primar al Ploieştiului, este de a promova spotul de masă la nivelul tuturor instituţiilor de învăţământ din municipiu, de a crea baze care să permită practicarea sporturilor de masă şi a celor de performanţă şi de a finanţa performanţa. Finanţare care se întâmplă şi în cazul clubului Petrolul Ploieşti. Ştiu că pare o sumă mare, dar ea a fost aprobată de Consiliul Local încă de anul trecut şi trebuie să fim sinceri, puţini se aşteptau să existe o astfel de performanţă în fotbal. S-a întâmplat, iar pentru fericirea pe care aceşti sportivi au adus-o în Ploieşti merită să fie premiaţi. Nu putem da înapoi şi să abrogăm o hotărâre de Consiliu Local care exista încă de anul trecut. Ar fi fost o dovadă de neseriozitate din partea noastră. Vom achita această sumă într-un termen de aproximativ un an, iar astfel finanţarea clubului este asigurată şi avem certitudinea că performanţa este dorită în continuare la Petrolul Ploieşti. Nu trebuie să uităm că hotărârea CL are un termen de cinci ani, iar dacă Petrolul va continua pe aceeaşi linie vom acorda premiul ori de câte ori e nevoie.

 

Veţi merge la meciul de Supercupă? Cine va câştiga?

 

Nu o să merg la meci, deoarece sunt plecat din ţară, dar îmi doresc să bată Petrolul, chiar dacă pentru Supercupă echipa nu va mai primi niciun premiu de la municipalitate. Supercupa este un trofeu pe care ni-l dorim şi care lipseşte din palmaresul nostru. Este un meci greu cu Steaua, dar sunt convins că antrenorul Cosmin Contra va reuşi să mobilizeze băieţii şi vom câştiga şi trofeul care ne lipseşte.

 

 

“Pentru rezovarea problemei câinilor fără stăpân avem nevoie de legislaţie nouă”

 

 

Să lăsăm performanţa sportivă şi să ne întoarcem la una dintre cele mai grele probleme ale Ploieştiului: câinii fără stăpân. Ce soluţii aveţi pentru această problemă?

 

Am avut un protest cu 30-40 de persoane care au strigat tot felul de lozinci războinice şi de multe ori şi cuvântul moarte. Eu nu sunt pentru moartea animalelor, sunt pentru o rezolvare europeană a acestei probleme, însă această rezolvare ţine mult de conotaţia naţională a acestei chestiuni. Trebuie adoptată o legislaţie care să nu mai permită abandonul animalelor pe domeniul public şi trebuie corelată cu măsuri care ţin de sterilizate, de donaţie, etc. Există ţări în Uniunea Europeană în care dacă ai un câine nesterilizat plăteşti impozit la stat şi răspunzi pentru tot ceea ce înseamnă înmulţirea acestui animal. Legea te responsabilizează. La noi, din nefericire, există multe proprietăţi unde câinii se înmulţesc, iar puii sunt abandonaţi pe domeniul public. Înţeleg să fii iubitor de animale, dar să te implici activ chiar şi în construirea unor adăposturi private. Vă reamintesc că avem peste 600 de câini în Adăpostul din Parcul Stere, intenţionăm să mai construim un adăpost în parteneriat cu Valea Călugărească şi cred că o rezolvare prin aplicarea unei legi naţionale ar degreva bugetul de o mulţime de bani care merg anual către acest domeniu. Oricât de mulţi câini am strânge de pe străzi, tot nu facem faţă în rezolvarea acestei probleme, pentru că numărul de abandonuri este uriaş.

 

 

Oraşul-şantier

 

 

Care este situaţia proiectelor finanţate prin fonduri europene?

 

Suntem în grafic cu absorbţia fondurilor europene. Când am ajuns primar exista un singur contract semnat, dar şi acela era blocat din cauza unor probleme legate de proprietate. Este vorba despre Parcul Municipal. Am reuşit să-l deblocăm şi am adăugat reabilitarea căii de rulare a tramvaiului.

 

Când vor demara lucrările?

 

Suntem în faza de evaluare a ofertelor de la licitaţie şi sper ca în lulie şi august să atribuim aceste lucrări, iar în septembrie să demarăm reabilitarea căii de rulare a tramvaielor. Ştiu că va fi creat un disconfort ploieştenilor, atât din cauza prafului, a zgomotului şi a circulaţiei, dar îi rog pe concetăţenii mei să înţeleagă că progresul înseamnă şi suportarea unor astfel de sacrificii. Vom avea trafic deviat, rute alternative, transport public în comun doar cu autobuze şi trolee...Vom avea doi ani destul de grei din punct de vedere al convieţuirii în comunitate. La asta se mai adaugă şi construirea Parcului municipal Vest, a pasajului de la Gara de Vest şi, probabil, se va mai adauga şi terminalul multimodal de la Spitalul Judeţean. Acesta va avea o utilitate sporită, deoarece, pe lângă legătura dintre Ploieşti şi localităţile judeţului, va însemna şi o parcare foarte mare în acea zonă, o parcare destinată celor care vin în oraş şi doresc să îşi lase maşina pentru a circula cu mijloacele de transport în comun, după modelul ţărilor europene. Sper să semnăm şi contractul de finanţare pentru Hipodrom, dar acesta va însemna o cofinanţare din partea noastră de aproape 9 milioane de euro.

Vom avea practic şantier în tot oraşul! Toate drumurile vor fi decopertate şi reabilitate de la trama stradală, vom avea un şantier imens!

 

Sunteţi pregătit pentru înjurăturile ploieştenilor?

 

Sunt pregătit de când am ajuns primar. Unii mă înjură că nu se mişcă lucrurile. Unii au înţeles că toate aceste proceduri necesită timp. Din toamnă, odată cu demararea acestor şantiere voi primi înjurături pentru că se mişcă lucrurile. Ne vom întâlni peste doi ani şi vom discuta despre ce au însemnat aceste investiţii de peste o sută de milioane de euro în Ploieşti. Eu cred că, pe lângă disconfort, vor însemna şi locuri de muncă, iar peste doi ani vom avea un alt oraş,  modern şi mult mai confortabil.

 

Despre gigacalorie şi ajutorul municipal de încălzire

 

 

Tot înjurături aţi primit şi pentru majorarea preţului utilităţilor şi pentru eliminarea subvenţiei la gigacalorie. Meritaţi aceste înjurături?

 

Mă aşteptam să primesc aceste înjurături şi a trebuit să mi le asum. Aceste majorări sunt în concordanţă cu contractele pe care le avem cu operatorii de servicii publice şi nu avem cum să nu le supunem aprobării Consiliului Local. Este adevărat că înainte de alegerile locale de anul trecut nu s-au făcut astfel de majorări pentru că urma examenul electoral, iar operatorii au amânat, de comun acord cu fostul executiv, aceste creşteri de tarif. Am fost pus în postura de a promova aceste majorări, iar consilierii locali de a le aproba.

 

În ceea ce priveşte gigacaloria,  eu sunt de părere că abia acum se va face dreptate. Este normal ca subvenţia pentru căldură să o primească toţi cetăţenii municipiului Ploieşti, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la casă. Mai mult, printre cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire aveam sedii de firme, persoane cu venituri mult peste medie, persoane care deţineau mai multe proprietăţi. Eu am propus implementarea unui ajutor municipal pentru încălzire, care să se adreseze tuturor cetăţenilor municipiului Ploieşti. Suntem în procedura de stabilire a criteriilor pentru acordarea acestui ajutor, iar dezinformările cu privire la scoaterea subvenţiilor şi a nenorocirilor pe care le face primarul Bădescu sunt dezinformări făcute cu rea credinţă. Cei care au venituri mici şi locuiesc în orice tip de locuinţă şi beneficiază de orice tip de încălzire vor avea dreptul să ceară un astfel de ajutor municipal pentru încălzire în funcţie de venituri, pe perioada sezonului rece. Este un lucru corect, pentru că nu mi se pare normal ca o familie cu venituri de mii de euro să primească subvenţie la energie termică, iar o familie cu venituri de 10, 12 milioane, dar care locuieşte la casă, să nu primească nimic. Trebuie să înţelegem că ajutorul municipal de încălzire reprezintă contribuţia noastră la realizarea unui echilibru social şi la acoperirea discrepanţelor sociale. Banii noştri trebuie să fie accesibili tuturor ploieştenilor şi să meargă către cei care chiar au nevoie de un ajutor pentru traiul de zi cu zi. Adversarii mei uită să spună că oricum subvenţia, conform normelor europene, nu ar mai fi existat de la 1 ianuarie 2014. Unii consilieri doreau să amâne stabilirea criteriilor pentru acordarea acestui ajutor, dar eu sper ca în august Consiliul Local să aprobe aceste criterii şi să demarăm procedurile de desemnare a celor care vor beneficia de acest ajutor.

 

 

Nerealizări şi perspective

 

A trecut un an de când aţi fost ales primar. Ce nu aţi reuşit să faceţi în acest an?

 

Îmi reproşez că nu am reuşit să mai stau de vorbă cu ploieştenii. Este cel mai mare reproş pe care mi-l fac. Este, însă, acoperit de faptul că zilnic, de dimineaţă până seara, încerc să mişc lucrurile pentru dezvoltarea oraşului. Simt această nerealizare ori de câte ori mă întâlnesc cu oamenii, care mă întreabă de ce nu mai sunt pe stradă. Nu mai sunt pe stradă pentru că a trebuit să depun eforturi uriaşe pentru a nu rata niciun euro venit de la UE. Iar cea mai mare realizare materială este pensia municipală. Subiectul pentru care sunt înjurat cel mai des de către adversarii mei politici. Ploieştenii au înţeles ce constrângeri financiare am descoperit când am ajuns aici. Vă reamintesc despre anvelopările blocurilor din oraş acoperite din bugetul local, pentru că nu am primit niciun leu de la Ministerul Dezvoltării...Plătim în mod nejustificat dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru plata unor lucrări necontractate la stadionul Ilie Oană, iar suma este de peste trei milioane de euro...Practic, situaţia financiară a bugetului local nu mi-a permis să promovez o astfel de hotărâre de Consiliu Local. Prefer să suport astfel de înjurături şi să reuşesc să finalizez Spitalul de Pediatrie!

 

Ce v-aţi propus pentru cel de al doilea an de mandat?

 

Îmi doresc să înceapă aceste şantiere de care vorbeam mai devreme. Este foarte greu cu această birocraţie şi sper să reuşesc  în al doilea an de mandat să demarez toate aceste şantiere şi să fiu nevoit să fac, săptămânal, vizite în şantiere pentru a vedea cum evoluează lucrurile. Şi sper să am norocul să beneficiez de  constructori serioşi, care înţeleg să îşi facă treaba, nu să tragă targa pe uscat.