Sărbătoarea Unirii Principatelor şi a Zilei de naştere a eroului naţional, Badea Cârţan sunt evenimente pe care Primăria oraşului Sinaia le organizeaza anual si reprezintă o continuitate a colaborării din ultimii 13 ani cu comuna Cârţişoara, locul naşterii eroului naţional.

“Anul acesta sărbătorim 156 de ani de la Mica Unire, 166 de ani de la naşterea lui Badea Cârţan şi 13 ani de parteneriat cu comuna Cârţişoara. Am decis să oferim tinerilor cărţi pentru că numai prin cultura ne putem păstra identitatea nationala  !” a declarat Vlad Oprea – primarul oraşului Sinaia. 

Badea Cârţan, eroul autodidact care a luptat pentru independenta românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti este înmormântat în cimitirul Şeţu din Sinaia.

Anul acesta, o delegaţie condusă de primarul oraşului, Vlad Oprea împreună cu 25 de elevi ai şcolilor şi colegiului din Sinaia, consilieri locali şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, se vor deplasa în ziua de 24 ianuarie  la Cârţişoara pentru a celebra cele două mari evenimente.

În faţa Muzeului Badea Cârţan“ se va forma Hora Unirii, iar pe scena Căminului Cultural elevii din cele două localităţi se vor reuni într-un spectacol comun de muzică şi dansuri populare. In semn de omagiu adus eroului promotor al cartii ca mijloc de pastrare a identitatii nationale si culturale,  tinerilor li se vor oferi carti ale unor scriitori celebri din literatura romanesca. 

În prezent între cele 2 localităţi există parteneriate între şcoli care anual  desfăşoară activităţi în comun.