Prahoveanul Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a venit astăzi la Ploieşti pentru a lansa, oficial, lucrările de reabilitare ale vechiului sediu al Tribunalului Prahova. Cazanciuc a cerut constructorului să lucreze într-un ritm alert pentru a finaliza reabilitarea cu mult înainte de termenul de 24 de luni, explicând că fonduri există suficiente, deci plăţile vor fi făcute la timp.

Clădirea în care a funcţionat, până în toamna anului 2013, Judecătoria Ploieşti şi Tribunalul Prahova este un imobit de Patrimoniu şi a fost construită în perioada 1934-1946, atunci având destinaţia de sediu al finanţelor publice. După zece ani, aici s-au mutat instanţele ploieşte, dar trecerea timpului şi cutremurele puternice din România au afectat grav imobilul din punct de vedere seismic.

Investiţia este de aproximativ 18,5 milioane de lei, iar banii provin dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială, Guvernului României. Constructorul este SC Coral SRL Tulcea, firmă specializată în reabilitarea clădirilor de patrimoniu, în portofoliul său figurând şi refacerea vechiului Far de la Sulina.

Interesant este că după finalizarea lucrărilor aici va funcţiona doar Judecătoria Ploieşti, Tribunalul şi Curtea de Apel urmând să fie găzduite de viitorul Palat de Justiţie din Ploieşti. Ministrul a anunţat că până la finalul lunii martie va fi stabilită şi sursa de finanţare pentru finalizarea noului Palat, ale cărui lucrări au demarat încă din anul 1996. Deocamdată, a fost alocată suma de un milion de lei pentru refacerea studiilor de fezabilitate.

"Prahova şi Ploieştiul merită sedii moderne pentru instanţele de judecată, iar cele două clădiri vor aduce un plus acestei zone. Îmi doresc ca instanţele să poată funcţiona la standarde moderne pentru ca actul de justiţie să se desfăşoare normal", a spus ministrul Cazanciuc