O petiţie adresată primarului Constantin Samson, edilul staţiunii Azuga, a fost publicată pe siteul Petiţieonline.net şi reprezintă o iniţiativă de ”eliminare” a persoanelor de etnie romă de pe pârtia Sorica

”Încă din parcarea de la baza pârtiei Sorica suntem acostaţi de diferite persoane de etnie romă, care ne întreabă de echipament: schi, sănii, monitori schi, etc. Refuzând politicos, am mers la un centru închirieri echipament de unde am luat cele necesare şi ne-am deplasat spre banda care deserveşte pârtia începători Sorica. Am constatat cu stupoare că acolo se aflau circa 20 de cetăţeni de etnie romă, care ne-au asaltat cu întrebarea «doriţi monitor ieftini, doriţi sanii ieftine?». Consider că aceşti cetăţeni chiar au pus un monopol pe pârtia de la Sorica, având un impact negativ faţă de turiştii care iau cu asalt pârtiile din Azuga. Am constatat cu stupoare că la pârtia Cazacu nu există astfel de indivizi şi acolo există mulţi instructori de schi autorizaţi”, susţine iniţiatorul petiţiei, Vasile Viorel.

De asemenea, în petiţie că, ”aceşti indivizi  nu cunosc nici măcar un lucru elementar din acest sport care se numeşte, schi şi (…) dacă îndrăzneşti să-i refuzi, te iau la înjurături, fiindu-ţi frică să mai laşi şi maşina în parcare (…) aceşti indivizi fac de ruşine schiul de pretutindeni”.

Iniţiativa ar putea fi considerată discriminatorie, dar cel mai probabil românul a fost agasat de prezenţa "afaceriştilor" de anumită etnie din zona pârtiei de schi, iar părerea lui Vasile Viorel se pare că este împărtăşită şi de alte persoane, petiţia adunând peste o sută de semnături în doar câteva ore.

Pârtia Sorica are o lungime de 2.100 de metri, diferenţă de nivel de 561 de metri, instalaţie de iluminat nocturn şi tunuri de zăpadă pentru 700 de metri. În plus, este prima pârtie de schi din România omologată de F.I.S. (Federaţia Internaţională de Schi). Din acest motiv, dar şi datorită investiţiilor masive în infrastructura de turism care au avut loc în ultima perioadă, Azuga s-a dezvoltat ca una din cele mai mari staţiuni de schi din ţară.