Contribuabilii care nu achita la timp taxele si impozitele catre stat vor plati şi în 2015, dobanzi si penalitati de intarziere.

Nivelul dobanzii pentru neachitarea la timp a taxelor si a impozitelor s-a modificat in martie 2014, in timp ce penalitatea de intarziere a ramas neschimbata anul trecut.

De asemenea, anul trecut s-a stabilit ca dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi esalonate la plata. Toate aceste aspecte referitoare la regimul dobanzilor si penalitatilor de intarziere este valabil si pentru 2015.

Nivelul penalitatii de intarziere valabil anul acesta a ramas neschimbat fata de anul trecut, in timp ce nivelul dobanzii a fost modificat la 1 martie 2014. 

Codul de procedura fiscala prevede ca penalitatile de intarziere au caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Nivelul penalitatii de intarziere care se aplica in acest an pentru platile neefectuate la timp catre stat este de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce inseamna o penalitate de 7,3% anual.

Conform Codului de procedura fiscala, dobanzile au un caracter recuperatoriu, comparativ cu penalitati care au un caracter sanctionatoriu.

Nivelul dobanzii se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.