Consilierii locali ploieşteni au aprobat, în şedinţa de ieri, nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2015.

Vestea bună este că anul viitor taxele şi impozitele vor rămâne la aceaşi valoare ca în 2014. Atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

În 2015, deciziile referitoare la obligaţiile de plată vor fi afişate pe site-ul www.spfl.ro, pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, vor fi afişate pe site, doar deciziile referitoare la plăţi al căror cuantum nu depăşeşte 100 de lei.

Vor fi menţinute şi bonificaţiile oferite de municipalitate pentru cei care îşi plătesc taxele înainte de 31 martie. Aceştia vor beneficia de o reducere de 10% la impozitul pe clădiri, teren sau mijloace de transport.

Sunt scutiţi de la plata impozitului pe teren şi clădire veteranii de război, văduvele veteranilor de război, persoanele cu handicap grav, persoanele cu venituri sub 450 de lei, cu condiţia de a avea domiciliul oficial în locuinţa declarată.

Scutiri de impozite mai sunt acordate pentru cei care şi-au reabilitat termic apartamentele, dar doar cu condiţia ca lucrările să fi fost realizate cu autorizaţii de lucrări şi să existe un certificat de performanţă energetică.

A existat şi un moment controversat în timpul dezbaterii acestui proiect în şedinţa Consiliului Local.

Aleşii liberali au propus o reducere de 16%, reducere nelegală conform legilor în vigoare în România. Hotărârea de Guvern 1309 din decembrie 2012, stabileşte nivelul minim al taxelor şi impozitelor din ţara noastră. Conform acestui act normative, autorităţile locale pot majora taxele şi impozitele cu maxim 20%, dar nu le pot micşora sub plafonul stabilit în decizia Guvernului.

Cu alte cuvinte, consilierii liberali, prin vocile lui Ionuţ Ionescu şi Gheorghe Sîrbu, nu au dorit altceva decât să dea bine în ochii cetăţenilor, chiar dacă propunerea lor nu avea niciun temei legal.

Poate că a venit timpul ca Opoziţia din Consiliul Local Ploieşti să înceapă să lucreze cu adevărat în interesul cetăţenilor, mai ales că ploieştenii doresc de la consilierii locali doar transformarea oraşului într-unul cu adevărat European şi nu şedinţe asemănătoare cu spectacolele de comedie ieftină.