A fost lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe care ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte pentru mii de pacienţi în stare critică. Prin acest program, ministerul Sănătăţii va finanţa suplimentar peste 100 de spitale din ţară, în aşa fel încât bolnavii în stare gravă să primească cel mai bun tratament în cel mai scurt timp posibil, potrivit TVR.

Ministerul Sănătăţii va finanţa acest program cu suma de 200 de milioane de lei ce vor fi distribuţi secţiilor de terapie intensivă, pentru salvarea pacienţilor cu infarct miocardic, pentru tratarea celor cu tulburări cardiace care pot duce la moarte subită, pentru secţiile destinate celor cu accident vascular sau pentru pacienţii critici cu fracturi.

Peste 100 de spitale - judeţene şi din Bucureşti - intră în acest an în program.

Planul este ca lipsa banilor pentru un pacient în stare gravă să fie acoperita prin aceste programe.

Ministerul Sănătăţii estimază că 100  de mii de pacienţi ar putea beneficia în fiecare an de sistemul destinat marilor urgenţe.

„Până acum aveam spitale de urgenţă,  dar aveam o mare problemă în ceea ce priveşte rezolvarea marilor urgenţe în spitale“, a declarat invitatul Orei de Ştiri, Dorel Săndesc, secretar de stat în ministerul Sănătăţii.

Programele lansate azi  se referă la finanţarea  medicamentelor şi materialelor sanitare necesare îngrijirii pacienţilor grav. Casele  de asigurări nu acoperă toate decontările, mai ale pentru aceşti pacienţi, a explicat secretarul de stat, care a adăugat că  se are în vedere creşterea numărului spitalelor de urgenţă de la 54 la 100.