Programul „Prima Maşină“, destinat tinerilor care îşi achiziţionează un autoturism nou, a fost prezentat recent de Ministerul Economiei, scrie Avocatnet.ro. Potrivit proiectului tinerii îşi vor putea cumpăra prima maşină nouă cu un credit de maximum 50.000 de lei (11,363 euro), garantat în proporţie de 50% de către stat. Proiectul de act normativ prin care va fi implementat programul a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Proiectul de ordonanţă se referă la orice autovehicul, care nu a mai fost deţinut în proprietate de către o altă persoană şi care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, achiziţionat de la un dealer auto din Romania şi al cărui preţ de achiziţie nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Beneficiarul programului trebuie să declare pe propria răspundere, că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou, că nu înregistrează restanţe la plata impozitelor şi nu înregistreaza restanţe la plata altor credite bancare. Prin programul Prima Maşina, persoanele fizice ar putea achiziţiona un singur autoturism.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise vor fi stabilite prin normele de aplicare. 

Actul normativ ar putea fi aprobat săptămâna aceasta, lucru care ar duce la operaţionalizarea  programului începând de la 1 noiembrie.

Programul „Prima Maşină“ este destinat, în principal, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, dar şi celorlalte categorii de vârstă. Valoarea creditului pentru achiziţia unei maşini în cadrul programului este de 50.000 lei + TVA, la care se adaugă valoarea poliţei CASCO pentru primul an. Conform Ministerului Economiei, cei care îşi vor achiziţiona o maşină prin acest program vor trebui să achite băncii un avans minim cuprins între 5 şi 10% din valoarea creditului.

De asemenea, costul total al finanţărilor garantate de stat acordate în cadrul programului nu va depăşi dobânda ROBOR 3 luni + o marja de 3%, iar durata maxima a perioadei de creditare va fi de şapte ani.

Ministrul Economiei a precizat recent că rata lunară pentru o maşină de 13.000 de euro achiziţionată prin acest program s-ar plasa la 150 de euro, informează Mediafax. Pe de altă parte, ministrul a adaugat că nu va fi posibilă achiziţia de maşini prin acest program mai scumpe decat plafonul stabilit, la care clientul să acopere diferenţa.

De asemenea, ministerul Economiei estimează că prin acest program vor fi achiziţionate 20.000 autoturisme noi anual, iar în decursul a doi ani, piaţa auto poate ajunge la o pondere de 40% a achiziţiilor de autoturisme noi de către persoanele fizice, de la un nivel de doar 25% în prezent.